Politie Kennemerland

Videosurveillanten actief

Kennemelrand, 12-04-2010 o De videosurveillanten van de politie hebben met de onopvallende videosurveillanceauto op 10 en 11 april weggebruikers gecontroleerd op hun rijgedrag op ongevalswegen in Kennemerland.

SCHIPHOL-RIJK Op de Fokkerweg zagen de videosurveillanten een motorrijder rijden die een grote witte rookwolk veroorzaakte, omdat hij een zgn. burnout had gemaakt: op het wegdek waar de motorrijder had gereden was een slipspoor te zien van ongeveer 120 meter. Nog voordat de videosurveillanten in de buurt van de motorrijder kwamen, zagen ze dat hij een tweede burnout wilde maken, maar na ongeveer drie meter viel de motorrijder met zijn motorfiets om. Hij raakte hier niet bij gewond. De videosurveillanten hebben de motorrijder direct aangesproken en vorderden zijn rijbewijs in. De motor bleek technisch niet in orde en werd in beslag genomen. Tegen de motorrijder is proces-verbaal opgemaakt.

HOOFDDORP Op de N205 in Hoofddorp vielen drie motorrijders meteen op bij de videosurveillanten, omdat zij met zn drieën over een voorsorteervak voor linksaf reden, maar vervolgens rechtdoor de kruising over gingen. Dit leverde voor de overige automobilisten die daar reden, een lastige situatie op. Ook reden alle drie de motorrijders 30 km/uur sneller dan toegestaan; zij werden aan de kant gezet en bekeurd.

OVERVEEN Op de Zeeweg maakten de videosurveillanten videobeelden van een motorrijder die met een gemiddelde snelheid van 112 km/uur reed, waar maximaal 80 km/uur is toegestaan. Deze motorrijder viel op vanwegezijnslechte bochtentechniek en zeer gevaarlijke inhaalmanoeuvres. In verband met de verkeersdrukte op de Boulevard Barnaart was het niet mogelijk om deze motorrijder veilig aan de kant te zetten, dushijkrijgt zijn bekeuring toegezonden.

HAARLEM Op de Oudeweg in Haarlem zagen de videosurveillanten een automobilist rijden die het overig verkeer hinderdemetzijn asociale rijgedrag. De automobilist reed continu te snel, voegde gevaarlijk uit, gaf bijna nergens richting aan, reed gevaarlijk dicht op zijn voorgangers en reed door het rode verkeerslicht. De videosurveillanten volgden deze automobilist en zetten hem aan de kant, waarna ze hem drie bekeuringen gaven. Daarnaast zal hij worden aangemeld voor de Educatieve Maatregel Gedrag (EMG). Deze EMG-cursus is bedoeld voor bestuurders die tijdens één rit herhaaldelijk ongewenst rijgedrag hebben vertoond. Voor meer informatie over de EMG, zie -> http://www.cbr.nl/emg.pp

BEVERWIJK Een motorrijder op de A22 vielop bij de videosurveillanten omdat hij met een pieksnelheid van 155 km/uur een automobilist inhaalde, waar een maximum snelheid geldt van 100 km/uur. De videosurveillanten zetten de motorrijder aan de kant en confronteerden hem met zijn rijgedrag. Uit de metingen bleek dat de motorrijder een gemiddelde snelheid had van 136 km/uur: hiervoor werd hij bekeurd.

BEVERWIJK Op de A22 werd haalde een motorrijder tot driemaal toerechtseen personenauto in.Hij heefthiervoor de nodige bekeuringen gekregen van de videosurveillanten.

BEVERWIJK Op de A22 viel tevens het rijgedrag van een 25-jarige motorrijder op bij de videosurveillanten, omdat deze motorrijder uit Egmond a/d Hoef met een gemiddelde snelheid reed van 155 km/uur, waar een maximum snelheid geldt van 100 km/uur. De politiemensenwisten demotorrijdernaarde kant te brengen en vorderde direct zijn rijbewijs in.

Videosurveillanten zijn politiemensen met een speciale rijopleiding, die met een onopvallende politieauto het onveilige rijgedrag van bestuurders vastleggen. Weggebruikers die door hun rijgedrag negatief opvallen, worden door de videosurveillanten staandegehouden en zij kunnen de beelden van hun eigen rijgedrag terugzien. De videosurveillanten geven daarbij uitleg over de reden waarom de weggebruiker aan de kant is gezet. De onopvallende videosurveillanceauto is uitgerust met geijkte meet- en opname-apparatuur.