Erasmus Universiteit Rotterdam

Rotterdamse studenten winnen grootste roeiwedstrijd van Nederland

'De vier' van roeivereniging Skadi als eerste bij de Varsity

'De Oude Vier' van studentenroeivereniging Skadi van de Erasmus Universiteit Rotterdam hebben op zondag 11 april 2010 historie geschreven op het Amsterdam-Rijnkanaal. De vier heren Mitchel Steenman, David Kuiper, Roel Haen en Olaf van Andel wonnen voor de vijfde maal op een rij de Varsity. Voor stuurvrouw Inger-Elze de Langen was het de eerste overwinning. De Varsity is de oudste en grootste studentenroeiwedstrijd van Nederland - qua prestige en traditie een equivalent van de jaarlijkse Boatrace tussen Oxford en Cambridge in Engeland.

Nog nooit eerder had een roeier vijf keer de Varsity gewonnen, laat staan een complete ploeg. De Rotterdamse oud-burgemeester Ivo Opstelten had de roeiers al veel succes gewenst tijdens een diner afgelopen vrijdag. Hij draagt topsport een zeer warm hart toe en heeft aangegeven trots te zijn op deze "fantastische Rotterdamse ploeg".

De Nederlandse universiteiten waren allen vertegenwoordigd door in totaal 18 studentenroeiverenigingen. Hun "Oude Vier", de vier beste roeiers, streden tegen elkaar over een afstand van 3 kilometer op het onstuimige water van het Amsterdam Rijnkanaal, bij de spoorbrug in Houten. Met een tijd van 10:22.02 eindigden zij ruim voor de Amsterdamse en Leidse rivalen.

Bij de Nederlandse toproeiers prijkt de Varsity hoog bovenaan het lijstje. Van de Gouden Holland Acht van Atlanta 1996 hebben zeven (waaronder Nico Rienks) van de acht roeiers en hun stuur met hun respectievelijke verenigingen een of meerdere keren de Varsity gewonnen. Ook in de boot van Skadi ontbrak het talent niet. Steenman, Kuiper en van Andel maken momenteel onderdeel uit van de Holland 8 en hebben een aantal weken het trainingschema voor het WK in Nieuw Zeeland onderbroken om in zich optimaal voor te bereiden op de Varsity. Steenman en Kuiper zijn ook aan de start te vinden van de komende Wereldbekers in Slovenië, Duitsland en Zwitserland in de twee zonder stuurman. Vorig jaar behaalden zij brons op de wereldbeker in München.