Gemeente Tiel


Tiel-Oost droger en mooier

Gemeente Tiel en Waterschap Rivierenland hebben besluiten genomen over de maatregelen die nodig zijn om regen- en kwelwater in Tiel-Oost in goede banen te leiden. De afspraken over financiering en uitvoering zijn vastgelegd in een gebiedscontract. Burgemeester De Vreeze en dijkgraaf Kok ondertekenen dit contract op 12 april 2010 tijdens een feestelijke bijeenkomst aan de Waal. Deze bijeenkomst is gelijk de aftrap voor de ontwikkeling en uitvoering van tal van maatregelen om Tiel Oost droger en mooier te maken.

Tiel-Oost kampt met een wateropgave. Naast de zorg voor het voorkomen van overlast door regen- en kwelwater liggen er ook opgaven om nieuwe woningen te bouwen in de wijk, om te werken aan herstructurering in de Vogelbuurt en het aanpakken van de openbare ruimte.

Sluitend watersysteem

Eind 2007 besloot het gemeentebestuur de waterproblematiek, samen met het waterschap, op te pakken. Een groot aantal betrokkenen, onder wie bewoners, heeft meegedacht over oplossingen voor de wateropgave in Tiel-Oost. Op basis van een voorkeursscenario hebben gemeente en waterschap, samen met de provincie en rijkswaterstaat, een definitief plan ontwikkeld. Kern van het plan is dat water leidend is bij de gebiedsontwikkeling en dat er een goed functionerend watersysteem ontstaat in Tiel-Oost in de komende jaren. Voor dat watersysteem worden onder andere wadi's, waterpleinen en watergangen aangelegd, regenwaterafvoeren afgekoppeld van het vuilwaterriool en stuwen aangepast en geautomatiseerd. Al deze maatregelen zorgen voor het vasthouden, bergen en afvoeren van het water in de wijk.

Klimaatdijk

Onderdeel van het systeem om wateroverlast in het gebied te verminderen is het aanleggen van een kwelremmende voorziening. Gedacht wordt aan het aanleggen van een klimaatdijk in het gebied tussen haven en kanaal. Een klimaatdijk is een bredere dijk waarop mogelijk ook gewoond, gewerkt en gerecreëerd kan worden. Onderzocht wordt wat de gevolgen zijn voor de inrichting van het gebied. Om alle verschillende functies in het gebied, zoals verkeer, wonen, werken, natuur en recreatie in hun samenhang te kunnen beoordelen is hierbij gekozen voor een traject van gebiedsontwikkeling. De gebiedsontwikkeling haven-kanaalzone is opgenomen in de uitvoeringsplanning van het gebiedscontract.