FIDIN, OvFD en VFFP bezorgd over aanscherping beleidsregel notariaat

12/04/2010 16:30

Federatie FIDIN

Amersfoort, 12 april. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) is voornemens om de 'Beleidsregel beperking uitbetaling van gelden aan derden' aan te scherpen. Daarmee vervalt de bestaande uitzondering dat de notaris het honorarium uitbetaalt aan adviseurs als makelaars, hypotheekadviseurs of advocaten. FIDIN, OvFD en VFFP zien niets in deze aanscherping, omdat het belang van de (ver)koper van een eigen woning hiermee niet is gediend.

Er dreigt voor deze groep een onoverzichtelijke situatie te ontstaan, met mogelijk juridische gevolgen, juist bij een gecompliceerde transactie als de aan- of verkoop van de eigen woning, c.q. het afsluiten van een hypothecaire geldlening. Het passeren van de akte wordt vrijwel steeds direct gevolg door verhuisactiviteiten. In die drukke en rommelige fase is het voor de klant belangrijk dat alle samenhangende zaken in een keer geregeld en betaald worden.

De belangenorganisaties hebben het bestuur van de KNB een brief gezonden waarin zij hun zorgen kenbaar maken. Ook doen zij een dringend beroep op het bestuur van de KNB om deze argumenten bij haar besluitvorming te betrekken.

In de huidige situatie maakt de beleidsregel een uitzondering voor betalingen aan onder meer een collega notaris, een taxateur, een makelaar, een (hypotheek)adviseur of bemiddelaar.

De koper/verkoper is er zo zeker van dat de kosten die met de aankoop of verkoop van een huis gemoeid zijn, op enig moment ook daadwerkelijk worden verrekend. Het gaat om kosten die in nauw verband staan met de transactie en die bovendien eenvoudig controleerbaar zijn, zoals ook het honorarium van de notaris zelf. Aangezien de huidige beleidsregel al wel toestaat dat de notaris schulden aflost voor cliënten als dit als voorwaarde door de geldverstrekker is gesteld voor het passeren van de akte, hiertoe behoren ook premies voor verzekeringen, is het niet logisch om andere geldtransacties in het kader van de zelfde overeenkomst anders te behandelen.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl