Openbaar Ministerie

Onopvallende videosurveillanten zetten motorrijders aan de kant vanwege gevaarlijk rijgedrag

12 april 2010 - Landelijk Parket Team Verkeer

Videosurveillanten hebben afgelopen weekend weggebruikers gecontroleerd op ongevalswegen in Kennemerland, Zaanstreek-Waterland en Noord-Holland Noord. In totaal zijn 13 weggebruikers aan de kant gezet, omdat zij door hun onveilig weggedrag direct opvielen bij de videosurveillanten. Bij een motorrijder werd het rijbewijs ingevorderd vanwege zijn gevaarlijke rijgedrag. Hieronder de bijzonderheden:

SCHIPHOL-RIJK - Op de Fokkerweg zagen de videosurveillanten een motorrijder rijden die een grote witte rookwolk veroorzaakte, omdat hij kennelijk een zgn. `burnout' had gemaakt: op het wegdek waar de motorrijder had gereden was een slipspoor te zien van ongeveer 120 meter. Nog voordat de videosurveillanten in de buurt van de motorrijder kwamen, zagen ze dat hij een tweede `burnout' wilde maken, maar na ongeveer drie meter viel de motorrijder met zijn motorfiets om. Hij raakte hier overigens niet bij gewond. De videosurveillanten hebben de motorrijder direct aangesproken en vorderden zijn rijbewijs in. De motor bleek technisch niet in orde en werd door de politiemannen in beslag genomen. Tegen de motorrijder is proces verbaal opgemaakt.

HOOFDDORP - Op de N205 in Hoofddorp vielen drie motorrijders meteen op bij de videosurveillanten, omdat zij met z'n drieën over een voorsorteervak voor linksaf reden, maar vervolgens rechtdoor de kruising over gingen. Dit leverde voor de overige automobilisten die daar reden, een lastige situatie op. Ook reden alle drie de motorrijders 30 km/uur sneller dan toegestaan; zij werden aan de kant gezet en bekeurd.

OVERVEEN - Op de Zeeweg maakten de videosurveillanten videobeelden van een motorrijder die met een gemiddelde snelheid van 112 km/uur reed, waar maximaal 80 km/uur is toegestaan. Deze motorrijder viel overigens direct op vanwege slechte bochtentechniek en zeer gevaarlijke inhaalmanoeuvres. In verband met de verkeersdrukte op de Boulevard Barnaart was het niet mogelijk om deze motorrijder veilig aan de kant te zetten, dus deze motorrijder krijgt zijn bekeuring toegezonden.

Videosurveillanten zijn politiemensen met een speciale rijopleiding, die met een onopvallende politieauto het onveilige rijgedrag van bestuurders vastleggen. Weggebruikers die door hun rijgedrag negatief opvallen, worden door de videosurveillanten staandegehouden en zij kunnen de beelden van hun eigen rijgedrag terugzien. De videosurveillanten geven daarbij uitleg over de reden waarom de weggebruiker aan de kant is gezet. De onopvallende videosurveillanceauto is uitgerust met geijkte meet- en opname-apparatuur.