Stadsdeel Amsterdam Centrum



---

Bekendmaking coalitie stadsdeel Centrum

8 april 2010

Op donderdag 8 april om 18.00 uur heeft Jeanine van Pinxteren (GroenLinks) in de koffiekamer van de raad de officiële uitslag bekend gemaakt van de formatiebesprekingen van het stadsdeel Centrum.

Uit de verkiezingen van 3 maart jl. is GroenLinks met acht zetels de grootste geworden in de raad van stadsdeel Centrum. Daarna komt D66 die van twee naar zeven zetels sprong, dan de VVD die haar zes zetels behield, vervolgens de PvdA die twee van haar zeven zetels verloor en op vijf uitkomt en ten slotte de SP die van vijf naar drie zetels ging. In totaal dus vijf fracties. GroenLinks nam het initiatief tot de formatiebesprekingen.

In de afgelopen weken zijn onder leiding van Jan Hoek (voormalig bestuurder in Zeeburg, thans lid van de gemeenteraad) formatiebesprekingen gehouden in de Zuiderkerk.

Tijdens die besprekingen besloot GroenLinks als grootste partij om met D66 en de PvdA een coalitie te vormen. Ze beschikken over een ruime meerderheid in de raad. De partijen hebben afgesproken dat zij de volgende personen voordragen voor benoeming door de raad om het dagelijks bestuur te vormen in de komende bestuursperiode:
* Jeanine van Pinxteren (GroenLinks) als voorzitter van het dagelijks bestuur.

* Boudewijn Oranje (D66) en Roeland Rengelink (PvdA) als de overige leden van het dagelijks bestuur.

De portefeuilleverdeling en hoofdlijnen van het Programakkoord 2010-2014 maken de fracties vanmiddag om 18:00 uur bekend.

De raad zal dinsdag 13 april aanstaande stemmen over de voordracht voor de benoemingen van de leden van het dagelijks bestuur. Het `oude' dagelijks bestuur (Els Iping, Erik Koldenhof en Loes de Jong) treden dan af. Daarna presenteert de coalitie haar programakkoord 2010-2014 aan de nieuwe raad. De raadsvergadering vindt plaats in de raadzaal van het stadhuis en begint om 19.30 uur.

Alle verslagen formatiebesprekingen en het verslag van de daaraan voorafgaande burgeravond vindt u op desite van het stadsdeel www.centrum.amsterdam.nl

U bent van harte welkom,

Mechtild Rietveld,

griffier stadsdeel Centrum


---