Gemeente Alphen aan den Rijn

wonenCentraal steunen startende ondernemers

Gemeente en wonenCentraal steunen startende ondernemers

Met Starterscentrum Antarctica, vlakbij het Europaplein, creëren de gemeente en wonenCentraal een unieke kans voor startende ondernemers: betaalbare bedrijfsruimte in een inspirerende omgeving. Wethouder economische zaken Robert Blom en directeur-bestuurder Rob Donninger van wonenCentraal ondertekenden op 8 april de samenwerkingsovereenkomst.

Kleinschalige, startende bedrijven zijn belangrijk voor de economische groei van Alphen aan den Rijn. In 2009 begonnen ongeveer 260 mensen in Alphen aan den Rijn een eigen bedrijf. De gemeente vindt het dan ook belangrijk beginnende ondernemers op weg te helpen.

Ontwikkeling en groei
Voor startende ondernemers is het vaak een groot probleem om geschikte en betaalbare bedrijfsruimte te vinden. Daarom ondersteunt de gemeente het initiatief Antarctica. Robert Blom: Door dit initiatief krijgen startende ondernemers de kans zich vooral te richten op de ontwikkeling en groei van hun onderneming, zonder zich direct zorgen te hoeven maken om het betalen van de huur. Daarnaast kunnen zij zich vestigen op een toplocatie in een modern gebouw in het centrum van Alphen aan den Rijn, vlakbij het station en de uitvalswegen. Veel beter kan het niet.

Huurgewenning voor starters
Startende ondernemers die bedrijfsruimte huren in Antarctica hebben maximaal drie jaar recht op huursubsidie. De eerste twee jaar krijgen de ondernemers 50% van de kale huurprijs en in het derde jaar 25% van de kale huurprijs gesubsidieerd. Na drie jaar stopt de subsidie en kunnen de starters tegen marktconforme condities een ruimte huren in Antarctica. In de overeenkomst is ook opgenomen dat wonenCentraal een vergoeding krijgt van de gemeente, wanneer er bedrijfsruimten leeg staan.

Voorwaarden starters
De starters moeten wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo mogen zij niet langer dan drie jaar staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en moet het bedrijf nu in een niet commerciële ruimte zijn gevestigd. Verder moet het bedrijf passen binnen de maatschappelijke en zakelijke dienstverlening.

In totaal komt er circa 500 m2 bedrijfsruimte beschikbaar voor de doelgroep starters. De ruimten worden casco opgeleverd. De startende ondernemer kan dus zelf bepalen hoe groot zijn kantoor is. Echter de gemeente wenst wel zoveel mogelijk starters een plek te geven in Antarctica. Uniek is straks de binnentuin waar bij mooi weer buiten kan worden gewerkt. De bedrijfsruimten worden eind van dit jaar opgeleverd.

Evaluatie
De regeling geldt voorlopig vijf jaar. Na vier jaar evalueren de gemeente en wonenCentraal de regeling en bekijken zij of de overeenkomst verlengd wordt.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn