Gemeente Leudal


Nieuws

Eikenprocessierupsbestrijding in Leudal 2010

De gemeente Leudal is begonnen met de monitoring van de eikenprocessierups.
Firma Vaessen heeft op diverse locaties bij de samenwerkende gemeenten eilegsels gevonden en gemarkeerd. Deze eilegsels (zie foto) worden de komende weken in de gaten gehouden op het uitkomen van de rupsjes. Als de rupsjes zijn uitgekomen en de bladeren zijn voldoende uitgelopen wordt het GO-moment van preventieve bestrijding bepaald.

Eikenprocessierupsbestrijding in Leudal We zullen op grote schaal in Leudal op het juist bepaalde moment starten met de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups. Dit juiste moment is doorslaggevend voor het resultaat want als de rupsjes klein zijn (zie foto), zijn ze ook erg kwetsbaar voor het bestrijdingsmiddel Xentari. Preventieve bestrijding vindt plaats in Gemeente Leudal door 2 bedrijven en 3 of 4 spuit-units. Hierdoor worden de routes voltooid binnen meest effectieve periode, de eerste 2½ week.

(Update 12 april 2010): Uit monitoring is gebleken dat 40% van de rupsjes reeds uit de eipakketjes zijn gekropen. Ze verzamelen zich op de bladknop en zullen nog zeker een aantal dagen zonder eten moeten doen omdat het eikenblad nog onvoldoende is ontplooid. Afhankelijk van de temperaturen zal dit op termijn gaan gebeuren. De verwachting is dat binnen nu en 5 dagen alle rupsjes uit zijn en dan is het wachten op voldoende bladoppervlak om te starten met de preventieve bestrijding.

Eikenbomen bij burgers
De gemeente voert uitsluitend preventieve bestrijding uit bij gemeentelijke bomen.
Indien u bomen in uw tuin of op uw erf wilt laten behandelen tegen de processierups zult u dat zelf en voor eigen rekening moeten regelen. Dit geldt voor eikenbomen in privétuinen, instellingen, scholen, en alle terreinen en locaties waar de gemeente geen eigenaar is. U kunt hiervoor bijvoorbeeld contact opnemen met :

Hoveniersbedrijf Vaessen te Maasbree
Telefoon: 077 - 465 17 08
Internet: www.hermanvaessen.nl

Pro6 rupsbestrijding
Heythuyserweg 13
6085 NH Horn
Tel: 0475 - 58 25 88
Internet: www.processierups.com

Dit laatste bedrijf heeft een kleinere spuitmachine ontwikkeld en kan ook op moeilijk bereikbare plaatsen een preventieve bestrijding uitvoeren in uw tuin.

We raden u aan niet lang meer te wachten met aanmelden bij deze bedrijven omdat bij de bestrijdingsaanvang omstreeks eind april/begin mei wordt verwacht. Dit tijdstip is echter afhankelijk van de temperatuur in combinatie met de bladontwikkeling van de eikenbomen. De kosten die met de bestrijding op uw perceel en uw privé-opdracht zijn gemoeid, worden rechtstreeks tussen u en de aannemer verrekend. Het is daarbij verstandig om vooraf te vragen naar het tarief wat de aannemer hanteert om daardoor niet voor verassingen te komen staan. Uitdrukkelijk willen wij u er op wijzen dat solitaire eiken of houtsingels op particuliere eigendommen niet door de gemeente behandeld worden.

Wetenswaardigheden

* de bestrijding vindt plaats in kernen en buitengebieden waar veel mensen wonen of samenkomen zoals, woonkernen, fietspaden, doorgaande wegen, sportaccommodaties, speeltuinen enz;
* Over het algemeen wordt er langs onverharde wegen en wandelpaden niet bestreden omdat hier veel privé-eigendommen langs liggen, met andere woorden, de gemeente heeft hier weinig of geen bossen. Bovendien is de effectieve periode van bestrijding erg kort zodat de gemeente zich concentreert op de overlastgebieden;
* regenval en harde wind kunnen een negatief effect hebben op de bestrijding. Bij regenval spoelt het bestrijdingsmiddel van het blad. Harde wind zorgt er voor dat het middel bij grote bomen niet boven in de toppen komt. In de beginfase bevinden de rupsjes zich namelijk boven in de bomen;

* Xentari is een biologisch middel en is niet schadelijk voor mens en milieu. Ook de natuurlijke vijanden van de rups worden niet door het middel aangetast.

* De werking van Xentari is ongeveer 8 tot 10 dagen. De processierups is een nachtdier en eet `s nachts van de bladeren. Vaak is na bestrijding 1 nacht al voldoende om de rups te doden;
* De samenwerkende gemeenten in 2010 zijn de gemeenten Leudal, Maasgouw, Roermond, Weert, Roerdalen, Peel en Maas, en Echt.

Uit het bovenstaande kunt u lezen dat de bestrijding van de eikenprocessierups een goede voorbereiding vereist. De samenwerkende gemeenten en de bestrijdingsbedrijven hebben goede afspraken gemaakt zodat we in 2010 de eikenprocessierupsen succesvol bestreden kunnen worden.

Indien u nog vragen heeft over de preventieve bestrijding, kunt u contact opnemen met de heer Jacobs van de gemeente Leudal, eenheid Ruimte telefoonnummer 0475 - 85 96 17.

Verder attenderen wij u er op dat de informatiefilm over de monitoring en bestrijding van de eikenprocessierups Leudal op deze site is te zien.