Royal Haskoning


12-04-2010
Gemeente Lochem en Royal Haskoning kiezen voor innovatieve aanpak geluidsanering
De gemeente Lochem heeft de ambitie om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Samen met Royal Haskoning is weer een goede stap in die richting gezet door de geluidsisolatie van woningen op een innovatieve wijze aan te pakken.
Vanuit het ministerie van VROM zijn gemeenten in Nederland verplicht om woningen met een hoge geluidsbelasting te voorzien van geluidwerende maatregelen. Alleen woon- en slaapkamers worden daarbij met bijvoorbeeld dubbelglas en isolerende plafonds beschermd tegen het lawaai van buiten. Veel van de geluidisolerende maatregelen hebben ook een warmte-isolerende werking en beperken zo het energieverlies van een woning. De warmtelekken via zolders, voordeuren en badkamers blijven echter bij de huidige werkwijze bestaan.

Royal Haskoning zal in haar advieswerk voor deze projecten voortaan een Energieadvies-op-maat meenemen. De bewoners krijgen daarmee een totaaladvies dat hen de mogelijkheid geeft om - naast te zijn beschermd tegen geluid van buiten - ook hun energieverbruik te beperken. Een mogelijkheid die extra aantrekkelijk is omdat de gemeente Lochem en de provincie Gelderland een subsidie ter beschikking stellen.

Het bovenstaande concept wordt dit voorjaar in een pilot uitgevoerd bij tien woningen aan de Zutphenseweg in Gorssel. Bij een enthousiaste deelname én door middel van monitoring aangetoond succes, zal deze werkwijze dé standaard worden bij geluidsaneringsprojecten.