NEN


NEN 3140 op 65 vakantieparken

maandag 12 april 2010, 14:37

Landal GreenParks heeft door haar hele organisatie heen de NEN 3140 geïmplementeerd. Alle parkbeheerders worden
'installatieverantwoordelijke' in de zin van deze norm. Of ze delegeren deze verantwoordelijkheid naar een daartoe bevoegd installatiebedrijf.

Hebben ze een eigen technische dienst, dan laten ze een of meer medewerkers opleiden tot 'vakbekwaam of voldoende onderricht persoon', zoals het in de norm wordt genoemd. Ook kan een van hén dan benoemd worden tot 'installatieverantwoordelijke'.

Veiligheid
Natuurlijk streeft Landal al sinds jaar en dag naar optimale veiligheid voor haar medewerkers en gasten. Ook op elektrotechnisch gebied, waarbij installateurs en inspecteurs uit de regio van zo'n vakantiepark worden betrokken. Maar nu wordt het aantoonbaar.

Lastig?
Krijgen al die installateurs en inspecteurs die al werken voor een van de parken van Landal nu ineens een extra lastige opdrachtgever tegenover zich? 'Integendeel', zeggen 'manager total quality' Jan van der Schaaf en 'auditor quality' Mark Rothengatter van Landal. "Maar onze parkmanagers en technische medewerkers weten straks wel beter waarover zij praten."

Nieuwe NEN 3140
Hoe implementeer je de NEN 3140 en NEN-EN 50110-1 (in ons land gebundeld tot de SPE 3140) als methode om te voldoen aan de essentiële eisen in wet en regelgeving als het Bouwbesluit, het Gebruiksbesluit en het Arbobesluit?
Zo'n tien jaar na de invoering van deze norm voor een 'veilige bedrijfsvoering van elektrotechnische installaties' en de verwijzing daarnaar bij wetgeving, worstelt nog menige grote onderneming, organisatie en zelfs de overheid zelf met deze vraag. Exacte getallen zijn niet bekend, maar inspectiebedrijven schatten dat nog niet de helft van de werkgevers en gebouweigenaren de NEN 3140 heeft geïmplementeerd. En ook niet iets anders hebben gedaan om aan te kunnen tonen te hebben voldaan aan de eisen die vanuit wetgeving worden gesteld aan de veiligheid van elektrotechnische installaties in bedrijven, organisaties en accommodaties.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN 3140:1998 nl (Norm) NEN-EN 50110-1:1998 nl (Norm) NEN Installatiemail (Publicatie)