Universiteit Twente



Scheikundig technologisch onderzoek UT is aan de wereldtop

12 april 2010

Het scheikundig technologisch onderzoek van de Universiteit Twente is als beste beoordeeld door de laatste onderzoeksvisitatie van de QANU, het Nederlandse instituut voor kwaliteitszorg voor universiteiten. Het pas gepubliceerde rapport is lovend over de hoogwaardige kwaliteit en multidisciplinaire benadering van het Twentse onderzoek.

Het scheikundig technologisch onderzoek van de Universiteit Twente is beoordeeld door de onderzoeksvisitatie van de QANU en uitmuntend bevonden. Het visitatierapport is gebaseerd op een deskundige analyse over de afgelopen vijf jaar. Hierbij is gekeken naar het aantal wetenschappelijke publicaties, was er een zelfevaluatie van de onderzoeksgroepen en een visitatie door een onafhankelijke zeventallige commissie. De commissie heeft hierbij alle drie de scheikundig technologische opleidingen gevisiteerd. Het pas gepubliceerde rapport is lovend over de multidisciplinaire benadering, de samenwerking, de dynamisch collegiale sfeer en de goede match tussen onderzoeksthema's en maatschappelijke belangen van het Twentse onderzoek. De commissie was ook zeer positief over de uitstekende academische kwaliteit, de relevantie en de toekomstkansen van het Twentse scheikundig technologisch onderzoek, wat onderverdeeld is in drie onderzoeksinstituten: MESA+, IMPACT en MIRA. De door de UT gehanteerde matrixstructuur van instituten en faculteiten bevordert bovendien de multidisciplinaire benadering.
De nauwe samenwerking met de industrie, zowel (inter)nationaal als regionaal, staat in het rapport ook als zeer positief beschreven. Vooral op het gebied van nanotechnologie doet de UT het goed met haar start-ups. Het scheikundig technologisch onderzoek van de Universiteit Twente sluit daarnaast goed aan bij maatschappelijk relevante onderwerpen als duurzaamheid, water en gezondheid.

QANU
De Quality Assurance Netherlands Universities (QANU) biedt universiteiten externe beoordelingen van hun wetenschappelijk onderwijs en onderzoek en geeft daarnaast adviezen voor het verbeteren van hun interne kwaliteitszorg. De QANU werkt onafhankelijk van de universiteiten. De organisatie past in de wettelijke structuur van beoordeling, accreditering en bekostiging van universitair onderwijs en onderzoek.

Meer informatie
Het visitatierapport is digitaal beschikbaar op de website van de QANU. Voor meer informatie over de visitatie kunt u contact opnemen met prof. dr. Julius Vancso (053) 489 2967 of prof. dr. Dave Blank (053) 489 2714.