Ingezonden persbericht

Alkmaars PCC wil vertrouwen in onderwijs versterken

De samenleving wil weten wat er gebeurt met gemeenschapsgeld dat wordt besteed aan onderwijs. Tegelijkertijd willen ouders scholen ook gedetailleerd vergelijken, om zo voor hun kind de juiste school te kunnen uitkiezen. Als eerste school in de regio geeft het Petrus Canisius College nu inzage in alle cijfers en feiten.

Het ministerie van OC&W is anderhalf jaar geleden samen met de VO-raad een project gestart, waaraan landelijk werd deelgenomen door 150 scholen voor voortgezet onderwijs. Het Petrus Canisius College is één van die scholen. Doel van het project was om belanghebbenden van een school, zoals ouders, online tot in detail inzage te geven in hoe een school het doet, ten opzichte van andere scholen. De informatie, afkomstig van ministerie van onderwijs, onderwijsinspectie en van de scholen zelf, is geen doel op zich, maar dienst als basis voor de dialoog die scholen voeren met ouders en andere belanghebbenden.

Het systeem dat werd ontwikkeld, stelt aan de hand van twintig indicatoren per school de harde cijfers beschikbaar die betrekking hebben op onderwijsprestaties, kwaliteitszorg, onderwijsbeleid en bedrijfsvoering. De indicatoren geven samen een genuanceerd en afgewogen beeld van de prestaties van een school, maar ook van de sfeer en de tevredenheid bij ouders en leerlingen. Want van iedere school worden ook resultaten opgenomen van tevredenheidonderzoeken onder leerlingen en hun ouders. Daarnaast is er ruimte voor de scholen om een toelichting of verduidelijking op de cijfers te geven. Online zijn al deze resultaten van de scholen onderling te vergelijken.
Op deze manier kan vanaf nu een veel preciezer, maar vooral veel breder beeld worden gegeven van de schoolprestaties dan tot nu toe gebeurde op bijvoorbeeld websites van de Onderwijsinspectie, Trouw, Elsevier en Algemeen Dagblad.

Dat het Petrus Canisius College meewerkte aan de pilot is niet zo verwonderlijk. Anke Harteveld, voorzitter van het college van bestuur van de school, verwoordt het als volgt: ,,Wij streven er naar een open en transparante organisatie te zijn en we hechten belang aan maatschappelijke betrokkenheid. Het afleggen van verantwoording vinden we daarom een vanzelfsprekendheid. Ik vind het logisch dat de maatschappij scholen hierom vraagt, maar daarnaast vinden wij het aardig om onszelf te kunnen vergelijken met andere scholen. Aan de pilot deden 150 scholen mee, maar de verwachting is dat in 2011 alle scholen zullen zijn aangesloten."

Op maandag 12 april presenteert het Petrus Canisius College de landelijke site aan de leden van de ouderraden en raad van toezicht van het PCC. Vanaf dat moment kan iedereen die geïnteresseerd is, de gegevens van de school opzoeken via http://vensters.pcc.nu