Vrije Universiteit Amsterdam

Simulaties van criminaliteit


* Startdatum: 12-04-2010


* Tijd: 11.45


* Locatie: Aula


* Titel: Caught in the Act: Investigating Crime by Agent-Based Simulation


* Spreker: C. Gerritsen


* Promotor: prof.dr. J. Treur


* Onderdeel: Faculteit der Exacte Wetenschappen


* Wetenschapsgebied: Exacte wetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Charlotte Gerritsen beantwoordt de vraag hoe processen die leiden tot crimineel gedrag bestudeerd kunnen worden met behulp van technieken vanuit het gebied van informatica. In het bijzonder het gebied van de kunstmatige intelligentie, dat zich richt op het ontwikkelen van computermodellen en het uitvoeren van simulaties.

Onderzoek naar criminaliteit en crimineel gedrag is maatschappelijk relevant omdat iedereen slachtoffer kan worden en omdat iedereen crimineel gedrag kan vertonen. Dergelijk onderzoek wordt van oudsher gedaan met behulp van 'informele' onderzoeksmethoden. Het groeiende inzicht in processen die een rol spelen bij crimineel gedrag geeft de mogelijkheid om deze processen te formaliseren en te bestuderen met behulp van technieken uit de informatica.

Gerritsen vergroot het inzicht waarom en wanneer bepaalde criminele acties worden uitgevoerd. Dit is belangrijk om maatregelen te ontwikkelen om dergelijke acties zo veel mogelijk te helpen voorkomen. Hierbij valt te denken aan onderzoek naar de meest efficiënte manier om politie in te zetten om zowel het aantal misdrijven als de kosten laag te houden. Een ander proces dat Gerritsen bestudeert is de invloed van sociale netwerken op delinquent gedrag bij tieners.

Op basis van een theorie of empirische gegevens kunnen computermodellen worden ontwikkeld waarmee gedachte-experimenten gedaan kunnen worden. Deze experimenten zijn relatief eenvoudig te doen met behulp van simulaties, terwijl zij in de echte wereld misschien ethisch onverantwoord of kostbaar zijn. Gerritsen deed verschillende inzichten in crimineel gedrag op met het onderzoek.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam