Raad van State


maandag 12 april 2010
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van het bestemmingsplan 'IJburg tweede fase' van de gemeente Amsterdam. Het plan maakt de aanleg van vier eilanden in het IJmeer mogelijk waarop in totaal 9.400 woningen worden gebouwd. De zitting gaat ook over de vergunning die het provinciebestuur op grond van de Natuurbeschermingswet heeft verleend voor het woningbouwproject. De stichting Verantwoord Beheer IJmeer, de IJsselmeervereniging en de dorpsraad Durgerdam verzetten zich tegen het plan en komen tegen de provinciale goedkeuring daarvan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De stichting en de vereniging komen daarnaast ook in beroep tegen de natuurbeschermingswetvergunning. Volgens hen had het deel van het IJmeer waar de eilanden worden aangelegd, ook deel moeten uitmaken van de beschermde natuurgebieden 'IJmeer' en 'Markermeer'. Verder vrezen ze voor nadelige gevolgen voor de vogels in het gebied, nu de mosselbanken in het IJmeer plaats moeten maken voor de eilanden. En hoewel de vergunning bepaalt dat er gelijktijdig nieuwe mosselbanken moeten worden aangelegd, vragen zij zich af of die wel geschikt zijn. Zo zouden de mosselbanken te dicht bij de eilanden worden aangelegd. Verder betwijfelen de stichting, de vereniging en de dorpsraad of de woningbouw wel nodig is, en zijn er volgens hen betere alternatieven denkbaar. De dorpsraad vreest bovendien voor aantasting van de cultuurhistorische en natuurhistorische waarden in het gebied. Ook zou de waterkwaliteit van het IJmeer achteruit gaan. (zaaknummers 200902644/1 en 200905219/1)
13.00 uur
wethouders van Heerlen heeft verleend aan de Verenigde Apotheken Limburg. Met de vergunning kan een voormalig kerkgebouw aan de Burgemeester Waszinkstraat in Heerlen worden verbouwd tot medisch centrum. In het centrum zullen een huisartsenpraktijk en een apotheek worden gevestigd. Twee huisartsen en een apotheekhouder die in een ander medisch centrum werken zijn het niet eens met het bouwplan. Eerder kwamen zij in beroep bij de rechtbank in Maastricht. Die stelde hen in juli 2009 in het ongelijk. Tegen die uitspraak komen zij in State. Zij vinden dat er geen behoefte is aan extra medische voorzieningen in Heerlen. En zelfs als dat wel het geval zou zijn, dan had het gemeentebestuur moeten zorgen voor een betere spreiding van de medische voorzieningen. (zaaknummer 200906989/1)

13.30 uur

Zitting over de weigering door het college van gedeputeerde staten van Fryslân om maatregelen te treffen tegen Omrin/Afvalsturing N.V. De stichting Afvaloven NEE had om de maatregelen gevraagd. Omrin bouwt namelijk een nieuwe energiecentrale aan de Lange Lijnbaan in Harlingen. De stichting vindt dat de bouwwerkzaamheden aan de centrale niet kunnen doorgaan zonder dat Omrin over een milieuvergunning beschikt. Op 13 januari jl. heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State de milieuvergunning vernietigd die het provinciebestuur aan Omrin had verleend. Die uitspraak is te vinden op onze website onder zaaknummer 200900542/1. Ook het persbericht dat de Raad van State bij die uitspraak heeft uitgebracht is, via 'PERS' en 'Persberichten', te vinden op deze website. Het provinciebestuur vindt dat de belangen van Omrin om door te gaan met bouwen zwaarder wegen dan de belangen van de stichting bij het stilleggen van de bouwwerkzaamheden. Daarom heeft hij geweigerd maatregelen te nemen. In afwachting van de behandeling van het bezwaarschrift van de stichting door het provinciebestuur, verzoekt zij de Raad van State een voorlopige voorziening te treffen. (zaaknummer 201002682/1)

13.45 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Binnenmaas om vrijstelling te verlenen voor een terras voor het eetcafé 'La Chiva' aan de Wilhelminastraat in Mijnsherenland. De exploitant van het eetcafé had om de vrijstelling gevraagd. Het gemeentebestuur heeft de vrijstelling geweigerd omdat het eetcafé in een stille woonwijk staat en het terras voor geluidsoverlast zal zorgen. De exploitant ging eerder in beroep bij de rechtbank in Dordrecht. Die oordeelde in juli 2009 dat het gemeentebestuur het geluid rondom het eetcafé had moeten meten om vast te stellen of de woonwijk echt zo rustig is. Omdat het gemeentebestuur dit later alsnog heeft gedaan en daaruit bleek dat het inderdaad gaat om een stille woonwijk, heeft de rechtbank de 'rechtsgevolgen van het besluit in stand gelaten'. Dit betekent dat de exploitant nog steeds geen vrijstelling krijgt. Tegen de uitspraak van de Dordrechtse rechtbank komt hij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij vindt dat de rechter zich niet mocht baseren op de latere geluidmeting, omdat hij geen gelegenheid heeft gehad daarop te reageren. Ook zou de meting niet goed zijn verricht. (zaaknummer 200906944/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.