Gemeente Zederik


Wat is er besproken en besloten in de Raad?

Op maandag 12 april jl. was er raadsvergadering in het gemeentehuis in Meerkerk. Leest u verder over de hamerstukken en de bespreekstukken.

Hamerstukken


* Vaststelling van de 1ste wijziging van de Verordening op de heffing en de invordering van leges 2010.

* Niet-ontvankelijk verklaring van het bezwaarschrift tegen de vastgestelde procedureverordening voor advisering tegemoetkoming in planschade gemeente Zederik.

* Principe-uitspraak met betrekking tot het verlenen van planologische medewerking aan een verzoek van de heer Pek wonend in Ameide.

* Vaststelling van het bestemmingsplan "Hei- en Boeicopseweg 102" in Hei- en Boeicop.

* Vaststelling van het bestemmingsplan "Achthoven 68" in Lexmond.
* Vaststelling van het bestemmingsplan "Gorinchemsestraat 74-76" in Meerkerk.

* Vaststelling van het bestemmingsplan "Buitengebied thematische herziening" gemeente Zederik.

Bespreekstukken

Nieuwe burgemeester
Er is een Vertrouwenscommissie ingesteld voor de benoeming van een nieuwe burgemeester voor Zederik.

Project Open Vensters
De bewonerscommissie van de Pr. Marijkeflat in Ameide heeft verzocht om een eenmalige financiële bijdrage om de dienstverlening en welzijnsactiviteiten ook na de verhuizing naar Leerdam te kunnen voortzetten. De raad staat hier positief kritisch tegenover. Destijds heeft de raad belooft mee te blijven denken in het project Open Vensters. Het woongenot van de bewoners moet in het oog worden gehouden. Daarom verstrekt de raad de subsidie. In januari 2011 is er een tussentijdse evaluatie.
In ditzelfde project speelt ook de organisatie van een pendeldienst voor de vrijwilligers. De raad draagt vrijwilligers een warm hart toe. De raad stelt een bijdrage ter beschikking, zodat het vervoer samen met Vrienden van Open Vensters en Zorggroep Alblasserwaard bekostigd kan worden.

Bestemmingsplan "Gorinchemsestraat 22" in Meerkerk Bij aanvang van de vergadering gaf de heer Wessels van Goed Wonen Zederik het belang aan van de realisatie van dit plan. Het Woonwensenonderzoek geeft aan dat er behoefte is aan appartementen in Zederik. De raad had enkele kritische vragen met betrekking tot de presentatie van het plan, de informatie naar omwonenden en de haalbaarheid.
Ook bij de behandeling van dit onderwerp kwamen deze punten aan bod. Hoe verhoudt de bouw van tien appartementen zich tot het behoud van het dorpse karakter en is er wel voldoende aandacht voor privacy en veiligheid. In een amendement verzoeken Christen Unie, CDA en PvdA aan GWZ ook de mogelijkheid van de bouw van eengezinswoningen te bekijken . Deze optie wordt door de raad overgenomen.

Programrekening 2009
Zederik is een van de eerste gemeenten in Nederland die haar jaarrekening 2009 aan de raad presenteert. Inclusief de goedkeuring en complimenten van de accountant.
De fracties in de raad zijn content met deze gang van zaken. Alle raadsleden hebben de rekening uitgebreid bestudeerd en komen met voor hen in het oog springende items.
Zoals de kosten voor de samenwerking met Giessenlanden en Leerdam, de enorme kostenstijging van het Leerlingen-vervoer en de uitvoeringskosten van de Wmo. Ook de financiële middelen voor inhuur en opleidingen van het personeel komen aan de orde. Er werden incidentele meevallers, maar tevens structurele tegenvallers geconstateerd.
De raad wenst op de hoogte te worden gehouden, ook als het tegenzit! In het kader van rechtmatigheid, doelmatigheid en efficiency diende JvB een amendement in, gesteund door VVD, VKG en SGP. Het amendement werd verworpen en de Programrekening is vastgesteld.

Regeling uitgifte nieuwbouwkoopwoningen en kavels in Zederik Door de fracties van CDA, VKG, VVD en SGP is een initiatiefvoorstel ingediend met betrekking tot het ophogen van de inkomensgrens voor sociale nieuwbouwkoopwoningen.
Kopers met een bruto jaarinkomen tot EUR 55.000,- moeten in aanmerking kunnen komen voor een sociale koopwoning. Per amendement geven PvdA en ChrU aan deze verhoging voor een periode van twee jaar vast te stellen en vervolgens te evalueren. CDA en SGP steunen dit. Het voorstel is aangenomen.

Raadsconsultatie
Het stedenbouwkundig kader voor de bouw van een woon-zorgcomplex in Leerbroek is opgesteld. De raad krijgt graag inzicht in de situatie zoals het was en zal worden.


---

De volgende raadsvergadering is gepland op maandag 19 april, klikt u verder voor de agenda:

Agenda overzicht