Ingezonden persbericht


13 april 2010

ROVER: NS moet meer actie ondernemen in schoonmaakconflict

Het wordt tijd dat NS ingrijpt in de lange staking van de schoonmakers, stelt ROVER. De reizigersvereniging houdt NS mede verantwoordelijk voor de enorme puinhopen op stations. ROVER heeft begrip voor de stakers maar vindt de huidige rotzooi onacceptabel. Inmiddels wordt bemiddeld tussen stakers en werkgevers, maar ROVER vindt dat opdrachtgevers als NS ook best mogen meebetalen.

De staking van schoonmakers duurt inmiddels al maanden, een aantal treinen en stations is een enorme puinhoop. ROVER heeft begrip voor de staking, maar het veroorzaakt veel overlast voor reizigers. ROVER vindt het hoog tijd om in te grijpen en legt de verantwoordelijkheid hiervoor mede bij NS.

Formeel gaat de staking om een conflict tussen schoonmakers en hun werkgever, de NS huurt het schoonmaakbedrijf in en staat daarom buiten het conflict. Volgens ROVER is dit echter te kort door de bocht. "Ondernemers zijn mede verantwoordelijk voor hun leveranciers", aldus ROVER-voorzitter Michael van der Vlis, "zo kunnen organisaties zelf worden aangesproken als hun goederen voortkomen uit kinderarbeid of milieu-onvriendelijke praktijken".

NS heeft aangeboden te bemiddelen maar volgens ROVER kan het bedrijf meer doen. "NS kan gewoon tegen de schoonmaakbedrijven zeggen: als jullie je mensen niet fatsoenlijk betalen kom je bij ons niet binnen", stelt Van der Vlis. ROVER vindt dat treinreizigers al veel te lang overlast ondervinden en hoopt dat er voor zowel reiziger als schoonmaker snel een oplossing komt.