Rijksvoorlichtingsdienst

Minister Van der Hoeven bezoekt Japan

Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken brengt van 12 t/m 15 april een bezoek aan Japan. Haar reis staat in het teken van het bevestigen van de goede economische relaties tussen Nederland en Japan. Thema's die aan de orde komen tijdens haar bezoek zijn o.a. Energie, Innovatie, Markttoegang en het Nederlandse investeringsklimaat voor Japanse bedrijven.

Daartoe zal Van der Hoeven gesprekken voeren met minister Masayuki Naoshima van Economie, Handel en Industrie en met minister Ryu Shionoya van Onderwijs, Cultuur, Sport, Wetenschap en Technologie.

De Nederlandse minister zal een aantal Japanse bedrijven bezoeken. Daaronder is ook Mitsubishi Chemicals, die met DSM samenwerken op het gebied van onderzoek en technologie. Bij Mitsubishi Heavy Industries zal de minister spreken over conventionele energiecentrales (MHI bouwt de nieuwe Nuon centrale in de Eemshaven) en luchtvaart. Ook staan bezoeken aan Canon, Panasonic en Mitsubishi Motor Corporation op het programma, evenals een bezoek aan LNG terminal van Tokyo Gas in Yokohama. Bij de Japanse ruimtevaartorganisatie Jaxa zal de minister de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst tussen Japan en Nederland op het gebied van ruimtevaart bijwonen. Verder brengt Van der Hoeven een bezoek aan het Japanse kernfusie instituut NIFS. Daarnaast staan een ronde tafelgesprek over elektrisch vervoer en smart grids en een netwerkbijeenkomst met Japanse en Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen op het programma.

In 2009 bedroeg de handelsbalans tussen Nederland en Japan ca.. 10 miljard euro. Binnen de EU is Nederland de tweede exportbestemming voor Japanse producten. Japan is na de VS de grootste investeerder in Nederlandse werkgelegenheid van buiten de EU. Er zijn meer dan 400 Japanse bedrijven actief in Nederland die goed zijn voor27.000 banen.

Noot voor redacties

Noot voor redacties (