Rijksvoorlichtingsdienst

Minister-president Balkenende neemt deel aan de Nucleair Security Summit in Washington

Minister-president Balkenende neemt 12 en 13 april 2010 deel aan de Nuclear Security Summit (NSS) in Washington. President Obama van de Verenigde Staten heeft het initiatief genomen voor deze top om concrete afspraken te maken over de beveiliging van nucleair materiaal. Onderwerp van de top is verder de opsporing en bestrijding van smokkel van nucleair materiaal. De afspraken moeten er voor zorgen dat nucleair materiaal niet in handen kan vallen van terroristen of criminelen. Op deze manier zal de top een duidelijk signaal geven in de mondiale strijd tegen de dreiging van nucleair terrorisme.

President Obama heeft 43 landen uitgenodigd voor de topontmoeting. Ook nemen enkele internationale organisaties deel aan de bijeenkomst, zoals de Verenigde Naties en het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA).

Nederland zet zich actief in voor multilaterale samenwerking bij non-proliferatie, kernontwapening en nucleaire veiligheid. Zo heeft Nederland tussen 9 en 11 februari van dit jaar de laatste hoogambtelijke voorbereidingsbijeenkomst voor de Nuclear Security Summit in Washington georganiseerd. In juni 2009 vond ook al de Global Initiative to Combat Nuclear Terrorism (GICNT) in Den Haag plaats.

RVD, 07.04.10, 13.20 uur

Categorieën: Overig

Bron: Rijksvoorlichtingsdienst