Gemeente Waterland

07 april 2010

Ontwerp wijzigingsplan 'Zes windturbines Oosterweg M te Purmer' ter inzage vanaf 12 april 2010

De gemeente Waterland legt per 12 april 2010 het ontwerp wijzigingsplan `Zes windturbines Oosterweg M te Purmer' ter inzage voor een periode van zes weken. Dit gebeurt na uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

In april 2008 is bij de gemeente Waterland een aanvraag om bouwvergunning binnengekomen voor de plaatsing van zes windturbines in de Purmer. De aanvraag om bouwvergunning wijkt af van het bestemmingsplan `Landelijk gebied'. Om deze reden moet de gemeente, voor het verlenen van een bouwvergunning, een wijzigingsplan vaststellen.

In september 2009 heeft de gemeente daarom een informatiebijeenkomst hierover georganiseerd. Daarbij was de aanvrager van de bouwvergunning aanwezig, de gemeente en velen van de bewoners van de Purmerenderweg en de Oosterweg. Een aantal inwoners heeft tijdens deze bijeenkomst een reactie gegeven.

Door de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is de gemeente opgedragen om op korte termijn het ontwerp wijzigingsplan ter inzage te leggen. Vanwege de korte periode die de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State hiervoor heeft gesteld, zal de gemeente inhoudelijk niet reageren op de reacties die tijdens de informatiebijeenkomst naar voren zijn gebracht. Dit gebeurt alsnog bij de behandeling van de zienswijzen die op de ter inzage legging naar voren worden gebracht. Deze legt het college vervolgens voor aan de gemeenteraad. De gemeenteraad besluit vervolgens al dan niet het wijzigingsplan vast te stellen.

De reacties die tijdens de informatieavond zijn gegeven, gelden niet als een zienswijze. De zienswijzenperiode (ter inzage legging) van zes weken is een formeel traject zoals beschreven in de Algemene wet bestuursrecht. Belanghebbenden kunnen mondeling en schriftelijk zienswijzen over het ontwerpbesluit indienen. Alleen wie een formele zienswijze heeft ingediend, kan beroep instellen na het eventueel vaststellen van het wijzigingsplan en verlenen van bouwvergunning voor de zes windturbines.

De gemeente heeft alle betrokkenen via een brief hierover geïnformeerd.

---