Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T
Amsterdam, maandag 15 maart 2010

*Veelzijdig en feestelijk*
Jubileumconcert Abbie de Quant en Elizabeth van Malde

Op 12 april 2010 wordt in het Amsterdamse concertgebouw het jubileumconcert gehouden van het duo Abbie de Quant (fluit) en Elizabeth van Malde (piano). Het jubileum markeert 40 jaar samenwerking met veel speelplezier en avontuur. Er zijn optredens van verschillende gasten onder wie de Surinaamse jazzmusicus Ronald Snijder. Ook is er oktober 2010 een speciaal concert in de Amsterdamse Bijlmer.

"Het wordt een sprankelend en bijzonder jubileumconcert", aldus Abbie de Quant. Bijzonder omdat het concert een opvallende samenkomst is van verschillende kunstuitingen: klassieke muziek, jazz en poëzie. Sprankelend omdat naast Abbie de Quant en Elizabeth van Malde, de beroemde fluitist uit Suriname Ronald Snijder, de dichter/architect Alessandro Aiello en Godfried Hoogeveen, de veelgeprezen solocellist van het Koninklijk Concertgebouworkest, zullen optreden. "We hebben gekozen voor een programma met afwisseling van muziekstijlen en poëzie zodat het jubileumconcert aantrekkelijk is voor zo'n breed mogelijk publiek", verklaart Abbie de Quant.

Abbie de Quant en Elizabeth van Malde begonnen hun samenwerking eind 1969 met de voorbereiding van hun deelname aan het Gaudeamus Concours voor hedendaagse muziek. Abbie werd prijswinnares waarna voor het duo vele concerten volgden. Met Elizabeth van Malde als haar vaste begeleidster won Abbie nog een aantal belangrijke concoursen: het Cum Laude Concours, het Belgisch-Nederlands Concours en de fluitconcoursen van München en Royan (hedendaagse muziek). Hiervoor werd ondermeer de razend moeilijke Sonatine van Boulez ingestudeerd. Het duo bouwde een groot repertoire op met muziek uit alle stijlperiodes. Verschillende componisten lieten zich door hen inspireren tot het schrijven van nieuwe composities.

Origineel en eigentijds
Met hun eigentijdse programmering gedurende 40 jaar samenspel heeft het duo een enorme stempel op de hedendaagse muziekontwikkeling gedrukt. Zij willen deze werkwijze ook in de toekomst trouw blijven, uiteraard hiermee ook een lans brekend voor de Nederlandse muziek. In het jubileumprogramma getuigt het duo opnieuw van zijn originele en eigentijdse visie op de concertpraktijk.
Tijdens het jubileumconcert zal er extra aandacht zijn voor vrouwelijke en Nederlandse componisten. Zoals Louise Farrenc (1791-1844), een in haar tijd beroemd Frans componiste, pianiste en muziekpedagoge, die met de uitvoering van het Trio op. 45 terecht uit de vergetelheid wordt gehaald. Van de twee vrouwelijke Nederlandse componisten zal van Anke Brouwer een premièrewerk worden uitgevoerd en van Caroline Ansink uit de Lucebert productie 'Oh Beminnelijk Litteken': 'zij draagt het licht van geluid' en 'dit is mogelijk'. Deze productie werd in 1992 door Caroline Ansink voor Abbie geschreven. Aubade van Marius Flothuis is als derde Nederlandse compositie opgenomen in het Jubileumprogramma.

Jubileumconcert Abbie de Quant (fluit) & Elizabeth van Malde (piano) Gastoptredens: Jazzfluitist Ronald Snijders, cellist Godfried Hoogeveen en Alessandro Aiello draagt gedichten voor van Lucebert Wanneer? Maandag 12 april 2010, 20.15u
Waar? Concertgebouw Amsterdam, Kleine Zaal
Ingezonden persbericht