Vlaamse Overheid

(Meise): werkzaamheden voor een veiliger kruispunt

De A12 in Londerzeel/Westrode (Meise): werkzaamheden voor een veiliger kruispunt

Vlaamse overheid

vrijdag 9 april 2010

Door de gunstige weersomstandigheden kunnen wegwerkzaamheden die tijdens de gure wintermaanden tijdelijk gestopt zijn, de komende weken opnieuw opstarten. Ook de herinrichting van het gevaarlijk kruispunt van de A12, de Kerkhofstraat en de Londerzeelsesteenweg gaat vanaf 12 april 2010 een nieuwe fase in. De Kerkhofstraat en de Londerzeelsesteenweg worden tijdens de werkzaamheden in Londerzeel afgesloten. Het verkeer op de A12 zal overdag steeds drie rijstroken kunnen gebruiken, maar 's nachts zullen er geregeld rijstroken gebruikt worden als werfzone. Fietsers en voetgangers zullen steeds veilig de A12 kunnen oversteken. Volgens de huidige planning zal de herinrichting duren tot en met 11 juni. De werkzaamheden op het kruispunt zijn sterk weersafhankelijk. Bij lange periodes met regenweer schuift de timing op.

Fase 1 (vanaf 12 april): Kerkhofstraat afgesloten voor het wegverkeer Vanaf 12 april worden de afslagstrook op de A12 naar de Kerkhofstraat voor het verkeer dat vanuit Antwerpen komt en de aansluiting van de A12 met de Kerkhofstraat heraangelegd. De heraanleg van de afslagstrook zal twee weken in beslag nemen, de aanpassingen aan de Kerkhofstraat zullen duren tot en met 4 juni. De drie rijstroken op de A12 zullen tijdens de eerste twee weken versmald worden in de rijrichting van Brussel. Er zal dan op de A12 ook plaatselijk een snelheidsbeperking ingesteld worden van 70 km/u en een inhaalverbod voor vrachtwagens. De Kerkhofstraat blijft de hele periode afgesloten (van 12 april tot en met 4 juni).

Fase 2 (vanaf 26 april): Londerzeelsesteenweg afgesloten voor het wegverkeer
Vanaf 26 april worden de afslagstrook op de A12 naar de Londerzeelsesteenweg voor het verkeer dat vanuit Antwerpen komt en de aansluiting van de A12 met de Londerzeelsesteenweg heraangelegd. De heraanleg van de afslagstrook zal drie weken in beslag nemen, de aanpassingen aan de Londerzeelsesteenweg zullen duren tot en met 4 juni. De drie rijstroken op de A12 zullen tijdens de eerste twee weken versmald worden in de rijrichting van Antwerpen. Er zal dan op de A12 ook plaatselijk een snelheidsbeperking ingesteld worden van 70 km/u en een inhaalverbod voor vrachtwagens. In fase 2 worden er ook aanpassingen uitgevoerd aan de toegang van de Bergstraat. De Londerzeelsesteenweg en de Bergstraat blijven tijdens de gehele duur van fase 2 (tot en met 4 juni) afgesloten.

Nachtelijke werkzaamheden: rijstrook A12 afgesloten Tijdens fasen 1 en 2 zal er telkens twee of drie nachten gewerkt worden op de A12 om de nieuwe afslagstroken af te werken. Het verkeer op de A12 zal dan (enkel 's nachts) twee in plaats van drie rijstroken kunnen gebruiken. Dat zal telkens tijdens de eerste week van elke fase gebeuren.

Ook om de middenberm te vernieuwen zal er 's nachts gewerkt worden. Daardoor zal er volgens de huidige planning in de rijrichting van Antwerpen (enkel 's nachts) een rijstrook afgesloten worden van 18 mei tot en met 31 mei, en in de rijrichting van Brussel (ook enkel 's nachts) van 1 tot en met 4 juni. Overdag zal de snelheid in de werfzone dan wel nog beperkt blijven tot 70 km/u, en ook het inhaalverbod voor vrachtwagens zal in voege blijven.

Asfaltering: vier nachten
In de laatste fase van de werkzaamheden krijgt het wegdek een nieuwe toplaag. Volgens de huidige planning zal dat vier nachten duren, van 7 juni tot en met 11 juni. Er zal enkel 's nachts gewerkt worden: daardoor zal er 's nachts maar één in plaats van drie rijstroken beschikbaar zijn voor het verkeer. Overdag blijven in de beide rijrichtingen drie rijstroken open voor het verkeer.

Lokale omleidingen
Het verkeer dat via de A12 naar Antwerpen rijdt, wordt omgeleid via de slang in de Bergkapelstraat en de Technologielaan. Het verkeer in de richting van Brussel kan de A12 bereiken via de oprit in de Meerstraat aan de camping Diepvennen. Om sluipverkeer tijdens de werkzaamheden te vermijden, zullen de Patatestraat (aan de beide kanten van de A12) en de Bergstraat afgesloten worden van 12 april tot 11 juni.

De werkzaamheden worden uitgevoerd door Wegebo nv.. De kostprijs van de werkzaamheden bedraagt 1.478.500 euro (incl. btw).