Gemeenten onevenredig hard getroffen door heroverwegingen

09/04/2010 12:15

VNG

Gemeenten worden onevenredig hard getroffen door de heroverwegingsvoorstellen van de ambtelijke werkgroepen. Toch zien gemeenten ook mogelijkheden om de eigen positie te verstevigen en efficiënter te werken. Dat geldt dan vooral wanneer het gaat om het overdragen van taken en verantwoordelijkheden van het rijk naar gemeenten. De VNG heeft vandaag haar uitgebreide, inhoudelijke reactie op alle rapporten heroverwegingen gepubliceerd.

De heroverwegingsvoorstellen houden voor gemeenten kort gezegd in:


- korting op het Gemeentefonds. Deze korting kan oplopen tot 1,7 miljard euro;


- afschaffen of bezuinigingen op verschillende specifieke uitkeringen;


- het overhevelen van taken naar gemeenten zonder voldoende middelen;


- doorwerking van rijksbezuinigingen die leiden tot extra kosten voor gemeenten.

Deze maatregelen kunnen gemeenten in problemen brengen bij het uitvoeren van hun taken. Gemeenten moeten in staat worden gesteld om op lokaal niveau een goed eigen beleid te kunnen voeren, waarbij het belang van burgers en bedrijven voorop staat. Het is daarom goed te constateren dat gemeenten volgens de werkgroepen van het rijk een grotere verantwoordelijkheid moeten krijgen. Hiervoor moeten gemeenten dan ook de middelen voor krijgen.

Aanstaande maandag (12 april) praat de VNG tijdens een flitscongres met de gemeenten over de heroverwegingsvoorstellen. Dan wordt ook onze visie voor een nieuwe bestuurlijke inrichting van Nederland (Thorbecke 2.0) besproken. Doel van dit stuk is tot een efficiënter model te komen. Minder bestuurslagen (Europa, rijk en lokaal), een strategisch opererende overheid en een krachtig lokaal bestuur. Na het flitscongres wordt gewerkt aan een conceptresolutie voor de Algemene Ledenvergadering op 8 juni. Die resolutie is leidend voor de onderhandelingen over een mogelijk nieuw bestuursakkoord met een volgend kabinet.

Den Haag, 9 april 2010