Ingezonden persbericht


Vrije Universiteit Amsterdam Meer perspectief

12 april 2010

Onderzoek naar criminaliteit ontmoet informatica

Technieken uit kunstmatige intelligente maken criminaliteitsonderzoek 'hard' Charlotte Gerritsen laat zien hoe processen die leiden tot crimineel gedrag bestudeerd kunnen worden met technieken uit de informatica, in het bijzonder kunstmatige intelligentie. Dat vakgebied richt zich onder meer op computermodellen en simulaties die gedrag nabootsen. Gerritsen promoveert vandaag aan de Vrije Universiteit.

Onderzoek naar criminaliteit en crimineel gedrag is maatschappelijk relevant omdat iedereen slachtoffer kan worden en omdat iedereen crimineel gedrag kan vertonen. Zulk onderzoek wordt van oudsher gedaan met behulp van 'informele' onderzoeksmethoden, bijvoorbeeld slachtofferenquêtes, daderinterviews, veldonderzoek of sociale experimenten. Het groeiende inzicht in processen die een rol spelen bij crimineel gedrag geeft de mogelijkheid om deze processen te formaliseren en te bestuderen met informaticatechnieken.

Gerritsen vergroot het inzicht waarom en wanneer bepaalde criminele acties worden uitgevoerd. Dit is belangrijk om maatregelen te ontwikkelen om zulke acties zo veel mogelijk te helpen voorkomen. Hierbij valt te denken aan onderzoek naar de efficiëntste manier om politie in te zetten, waarbij dus zowel het aantal misdrijven als de kosten zo laag mogelijk blijven. Gerritsen bestudeert ook de invloed van sociale netwerken op delinquent gedrag bij tieners.

Op basis van een theorie of empirische gegevens kunnen computermodellen worden ontwikkeld waarmee gedachte-experimenten gedaan kunnen worden. Deze experimenten zijn relatief eenvoudig te doen met behulp van simulaties, terwijl zij in de echte wereld misschien ethisch onverantwoord of kostbaar zijn. Gerritsen deed verschillende inzichten in crimineel gedrag op met het onderzoek.



Ingezonden persbericht