Ingezonden persbericht


Pb - 53

Nijmegen, 12 april 2010.

Doel toetsen niet gehaald

Taal- en integratietoetsen dragen niet bij aan integratie van migranten

De integratie- en taaltoetsen in landen van de Europese Unie, bedoeld om nieuwkomers te laten integreren, fungeren vooral als mechanismen voor selectie en uitsluiting. Het doel - een betere integratie van (toekomstige) immigranten - wordt niet gehaald, concludeert een internationaal team van onderzoekers onder leiding van de Radboud Universiteit Nijmegen. De onderzoekers achten het toetsbeleid strijdig met liberaal-democratische principes die de EU-landen pretenderen aan te hangen.

Experts uit België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Letland, Nederland, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk analyseerden het integratiebeleid voor nieuwkomers en toekomstige burgers in hun land. De resultaten zijn zojuist verschenen in A Re-definition of Belonging? Language and Integration Tests in Europe. Uit de vergelijking blijkt dat Nederland op dit gebied een voortrekkersrol vervulde en dat Nederland en Duitsland strenger en duurder zijn dan de andere in het onderzoek betrokken Europese landen.

Als voorwaarde voor permanent verblijf of naturalisatie geldt in veel lidstaten van de Europese Unie een met goed gevolg afgelegde taal- en integratietoets. Nederland en Duitsland zijn de enige landen die een taaltest hanteren voor toelating voor gezinshereniging. De onderzoekers constateren geen verband tussen dergelijke testen en integratie. Wèl is het aantal aanvragen voor burgerschap teruggelopen in die landen die een integratietoets verplicht stellen voor naturalisatie. In Nederland en Duitsland is ook het aantal aanvragen voor een visum gedaald.

Uitsluiting 'onderklasse'

De toetsen sluiten met name bepaalde groepen migranten uit van de mogelijkheid tot gezinshereniging of een betere rechtspositie, Migranten die weinig of geen onderwijs hebben genoten worden afgeschrikt door de toetsverplichtingen. Migranten met een laag inkomen kunnen vaak de kosten voor toetsing niet betalen.

Permanent verblijvende immigranten uitsluiten van politieke besluitvorming omdat ze vanwege de toetsverplichting niet genaturaliseerd kunnen worden, strookt niet met het beeld van de liberale democratieën die de EU lidstaten pretenderen te zijn. Daarnaast is het toetsbeleid strijdig met principes en verplichtingen uit internationale mensenrechtenverdragen die het recht op gezinshereniging beschermen. De Nederlandse inburgeringstoets in het buitenland is al eerder door Human Rights Watch bekritiseerd en recent constateerde ook het VN comité dat toezicht houdt op het VN verdrag tegen rassendiscriminatie dat de toets in strijd is met dit verdrag.

A Re-definition of Belonging? Language and Integration Tests in Europe.

Onder redactie van Ricky van Oers, Eva Ersbøll and Dora Kostakopoulou

Leiden/Boston: Martinus Nijhoff Publishers

Centrum voor Migratierecht Radboud Universiteit Nijmegen.