Ingezonden persbericht


Architectuurprijs voor VMBO Schoolontwerp

Snelder Architecten winnaar BNA Gebouw van het jaar 2010, regio Noordwest/Centrum

Het nieuwe schoolgebouw voor VMBO Panta Rhei te Amstelveen is de winnaar van BNA Gebouw van het Jaar 2010 Regio Noordwest/Centrum. Het gebouw, een ontwerp van Snelder Architecten, is volgens de jury een voorbeeldig passend gebouw met veel karakter en een buitengewoon optimistische uitstraling. Daarmee levert het een belangrijke bijdrage aan het welzijn en welbevinden van een kwetsbare doelgroep ­ middelbare scholieren op VMBO-niveau. De uitverkiezing van het nieuwe schoolgebouw voor Panta Rhei in Amstelveen van Snelder Architecten, tot winnaar van de regio Noordwest/Centrum, is tevens een boodschap van de jury aan opdrachtgevers om vooral te investeren in goede schoolgebouwen voor de jeugd.

Uit het jury-rapport:
"De in het ontwerp toegepaste lichte en open typologie is doorgaans voorbehouden aan leerlingen met een hoger concentratieniveau. Dat die nu is ingezet voor vmbo en lager is een teken van vertrouwen en hoop. Door de buitengewone zorg en aandacht levert het gebouw een inspirerende bijdrage aan de vorming van een kwetsbare doelgroep. De jury is onder de indruk dat met beperkte middelen zoveel kwaliteit is bereikt. Een toonbeeld van wat architectuur vermag.

De jury heeft grote bewondering voor de architecten, die ervoor gekozen hebben om in een omgeving van wederopbouwarchitectuur een optimistisch, open en licht schoolgebouw te maken met grote glaspartijen. In vorm, kleurstelling en materiaalkeuze borduurt het gebouw voort op de karakteristieken van de buurt.
De school is zowel in de entree als in de lokalen en de verkeersruimten rustig, overzichtelijk en ruimtelijk, met een prettige sfeer en akoestiek. Van alle kanten komt daglicht binnen. De routing is logisch en eenvoudig. De lokalen hebben een goede afwisseling van contact met de buitenwereld en intimiteit. De maten van de lokalen zijn royaal en aangenaam. Daarbij zijn alle lokalen net even anders, en biedt een uitbouw onderdak aan een flexibele, grote ruimte die voor meerdere leerdoeleinden geschikt is. De grote kantine met tribunetrap is een feestelijke plek voor pauzes en tussenuren."

Landelijke winnaar
Met deze benoeming tot regiowinnaar is het project ook genomineerd voor de landelijke BNA gebouw van het jaar 2010 prijs waarvan de winnaar op 22 april a.s. bekend wordt gemaakt. Jury Regio Noordwest/Centrum
Ronald Schleurholts ­ architectenbureau cepezed, Delft (voorzitter) Lars Courage ­ Courage Architecten, Apeldoorn
Jan Fokkema ­ directeur Neprom, Voorburg
Francesco Veenstra ­ Mecanoo Architecten, Delft
Anna Vos ­ Anna Vos Concepts for Urban Change, Amsterdam

Jurysecretaris, auteur juryrapport
Marina de Vries ­ Zelfstandig journalist, Amsterdam Hilversum, 12 april 2010