Maastricht University

Universiteit Maastricht/STIVORO
Gezamenlijk persbericht
12 april 2010

STIVORO benoemt Marc Willemsen bij Universiteit Maastricht Bijzonder hoogleraar voor tabaksontmoediging

Marc Willemsen wordt per 1 mei 2010 benoemd tot bijzonder hoogleraar Tobacco Control Research bij het Onderzoeksinstituut CAPHRI van de Universiteit Maastricht. Hij gaat het hoogleraarschap combineren met zijn werk bij STIVORO, het Nederlandse expertisecentrum voor tabaksontmoediging. Volgens de kersverse bijzonder hoogleraar, gestationeerd bij de vakgroep Gezondheidsvoorlichting en -bevordering, werkt het beleid van de Nederlandse overheid onvoldoende om het het roken effectief te ontmoedigen.

"Het gaat hier langzamer dan in veel andere landen. Ik vraag me af waarom dat zo is. Dat is een van de onderzoeksvragen waar ik mij op zal gaan richten." Verder wil hij onderzoeken welke factoren een rol spelen bij het succes of falen van maatregelen die genomen worden om het roken te ontmoedigen. Willemsen is hoofd van de onderzoeksafdeling van STIVORO die al lange tijd een samenwerking heeft met CAPHRI (Care and Public Health Research Institute). In gezamenlijkheid worden methoden ontwikkeld om het roken terug te dringen. Bij gebleken werkzaamheid zorgt STIVORO ervoor dat deze methoden beschikbaar komen voor het grote publiek en voor gebruik door professionals zoals huisartsen en verloskundigen. Zo profiteren beide organisaties van elkaars expertise.

"Roken is in ons land vermijdbare doodsoorzaak nummer één. Ik ben altijd idealistisch geweest en wil me in mijn academische carrière graag inzetten voor de volksgezondheid. Daarom heb ik bewust voor STIVORO gekozen", aldus Marc Willemsen. "En ik ben blij met de kans om via onderzoek verder na te gaan hoe rokers geholpen kunnen worden het roken achter zich te laten. Want, de meeste rokers zien hun roken als een probleem en zouden graag willen stoppen. De omstandigheden in Nederland om rokers hierin te ondersteunen kunnen worden verbeterd."

Noot voor de redactie,