1op3 jongeren: overheid niet in staat om pensioenen te blijven betalen

12/04/2010 10:30

Delta Lloyd Life

Vandaag heeft Delta Lloyd Life de resultaten bekendgemaakt van haar peiling over 'Jongeren & hun pensioen'. Uit de pensioenpeiling blijkt dat 57% van de jonge Belgen zich zorgen maakt over zijn toekomstig pensioen. 35% van de jonge generatie vreest dat de overheid de wettelijke pensioenen niet meer zal kunnen betalen eens zij met pensioen gaat. Bovenop die groep verwacht 34% van de jongeren een daling van de pensioenen tegen die tijd. De meerderheid van de jongeren (61%) vindt daarom dat je best vanaf de start van je eerste job al de nodige financiële voorbereidingen treft voor je pensioen, en hiervoor is voor hen het fiscaal individueel pensioensparen het populairste middel. Langer werken is dan weer ontzettend onpopulair; meer dan de helft van de 18 tot 35-jarigen (57%) is niet bereid om langer dan 60 jaar te werken.

In de maand maart organiseerde Delta Lloyd Life een Pensioenpeiling waar 1171 jonge Belgen van 18 tot 35 jaar aan deelnamen. "We wilden nagaan wat jongeren weten over en verwachten van hun toekomstig pensioen," zegt Laurent Winnock, woordvoerder van Delta Lloyd Life. "Weten ze wel hoe hoog, of misschien eerder hoe laag, het huidige wettelijke pensioen ligt? Of zijn ze helemaal nog niet bezig met (het voorbereiden van) hun 'oude dag'?" De online peiling richtte zich in hoofdzaak tot de leeftijdscategorie 18 tot 35 jaar.

Via deze peiling geeft Delta Lloyd Life aan dat het pensioendebat méér is dan een discussie die enkel in de Wetstraat moet worden gevoerd," gaat Laurent Winnock verder. "Er is nood aan een open discussieforum waar pensioenspecialisten en ook de generatie van morgen bij betrokken wordt. Zij zullen immers moeten opdraven om de kosten te dragen voor de steeds groter wordende groep gepensioneerden."

Resultaten Pensioenpeiling 'Jongeren & hun pensioen'

57% wil niet langer werken dan 60 jaar

Op de vraag 'Tot welke leeftijd wilt u werken?' antwoordt 57% van de Belgen 'niet langer dan 60 jaar'. "Een opvallend hoog percentage," legt Laurent Winnock uit, "want de huidige wettelijke pensioenleeftijd ligt op 65 jaar. In het huidige politieke pensioendebat wordt links en rechts gepleit voor een verhoging van de werkelijke pensioenleeftijd, maar daar lijkt vandaag opvallend weinig draagvlak voor te zijn. Slechts 3% van de respondenten geeft aan bereid te zijn te werken tot 67 jaar."

Jonge Belg heeft realistisch beeld van huidig wettelijk pensioen

Uit de vraag 'Hoeveel moet volgens u uw pensioen bedragen om van een zorgeloze oude dag te genieten?' blijkt dat 30% van de 18 tot 35-jarigen denkt een pensioen van 2000 euro of meer nodig te hebben.

Nochtans heeft de jonge generatie een nogal realistische kijk op het gemiddelde wettelijke pensioen van de Belg, blijkt uit haar antwoord op de vraag 'Hoeveel bedraagt het gemiddelde wettelijke pensioen van de Belg?'. 92% van de jongeren schat dat het gemiddelde wettelijke pensioen tussen de 800 en 1200 euro ligt.

Laurent Winnock geeft uitleg bij deze uiteenlopende cijfers: "Het is opvallend dat het pensioenbedrag dat de jonge Belg denkt nodig te hebben stukken hoger ligt dan het wettelijke pensioen dat deze denkt te krijgen. Enerzijds heeft de jonge Belg een realistisch beeld van het gemiddelde wettelijke pensioen van vandaag. Toch denken de jonge Belgen dat hun financiële noden een stuk hoger zullen liggen. Het lijkt onwaarschijnlijk dat het gemiddelde wettelijke pensioen de kaap van 2000 euro zal overschrijden tegen dat deze generaties hun pensioenleeftijd bereiken. Andere oplossingen zullen dus moeten worden ingeschakeld, wil men deze financiële kloof overbruggen."

69% van de jongeren verwacht dat de toekomstige pensioenen ontoereikend zullen zijn

Op de vraag 'Maakt u zich zorgen over uw toekomstig pensioen?' antwoordde 57% van de jongeren 'Ja, ik maak me (heel veel) zorgen'. In Vlaanderen deelt 53% van de 18 tot 35-jarigen die mening, in Franstalig België 58%.

69% van de jongeren is ervan overtuigd dat hun pensioen ontoereikend zal zijn (ofwel lager dan vandaag ofwel dat de overheid ze niet meer kan betalen):

35% van de leeftijdscategorie 18-35 jaar verwacht hierbij dat, tegen dat zij met pensioen gaat, 'de overheid de wettelijke pensioenen niet meer kan betalen'. Stel je dezelfde vraag aan de 36 tot 65-jarigen, dan kom je op slechts 15% uit.

34% van de jonge generatie denkt daarenboven dat 'het wettelijke pensioen lager zal zijn dan vandaag'. Bij Franstalig jong België denkt 43% er zo over, in Vlaanderen is dit 25%.

"Meer dan de helft van de jonge Belgen maakt zich zorgen over zijn financiële situatie tijdens zijn pensioen," vat Laurent Winnock samen. "Ook 36 tot 65-jarigen zijn er niet gerust op, maar zij hebben duidelijk nog iets meer vertrouwen in de overheid dan de jongere generatie. Het vertrouwen van de 18 tot 35-jarigen in de overheid en in hun capaciteit om de wettelijke pensioenen te kunnen blijven betalen is ongezien laag. En dit is een verontrustende boodschap want er is een sterke overheid nodig om het pensioenvertrouwen te garanderen"

Voor één derde van de jonge Belgen tellen enkel actieve werkperiodes mee voor de berekening van de pensioenen

Eén derde van de 18 tot 35-jarigen (31%) vindt dat er enkel rekening moet worden gehouden met actieve werkperiodes, zonder onderbreking, voor de berekening van de pensioenen. Loopbaanonderbreking (22%), zelf ingelaste periodes om zich bij te scholen (21%) en zelfs uitgebreid ouderschapsverlof (26%) komen minder in aanmerking voor de pensioenberekening. "Een voor de hand liggende uitleg zou kunnen zijn dat deze generatie nog niet in contact kwam met deze 'loopbaanpauzes', maar bij eenzelfde vraag gesteld aan 36 tot 65-jarigen zien we eigenlijk weinig verschil qua denkwijze. In die leeftijdscategorie geeft zelfs 36% de actieve arbeidsperiode als enige basis voor pensioenberekening aan", voegt Laurent Winnock hier aan toe.

Fiscaal individueel pensioensparen meest populaire voorbereiding op pensioen

Een vierde van de 18 tot 35-jarigen (25%) beschouwt fiscaal voordelig pensioensparen als beste voorbereiding op het pensioen. De jongeren vervolledigen hun top drie van beste manieren om het pensioen voor te bereiden met regelmatig geld op een spaarrekening zetten (22%) en eigenaar zijn van een woning (21%).

Dezelfde vraag gesteld aan de 36 tot 65-jarigen levert dan weer de volgende top drie op: eigenaar zijn van een eigen woning (31%), fiscaal voordelig pensioensparen (29%) en groepsverzekering via werkgever of vennootschap (15%).

"Het fiscaal voordelig pensioensparen prijkt bij alle leeftijdscategorieën in de top drie als manier om zich voor te bereiden op hun later pensioen," bevestigt Laurent Winnock.

"Vandaag doet volgens officiële cijfers meer dan 60% van de 18 tot 35-jarigen aan fiscaal pensioensparen en een groot deel ziet dit als belangrijkste buffer om de pensioenkloof te overbruggen. Dat de jonge generatie al zo massaal aan pensioensparen doet, geeft toch aan dat hun pensioen absoluut geen ver-van-hun-bed-show is. Ze beseft dat ze tijdig de voorbereidingen moet starten. Toch merken we dat de waarde van een aanvullend pensioen via de werkgever (2de pijler) nog onderschat wordt. Slechts 15% van de ondervraagde jongeren ziet een groepsverzekering/pensioenfonds als een betekenisvolle voorbereiding op het pensioen terwijl dit net voor een zekere aanvulling bovenop het wettelijk pensioen kan zorgen. Voor de sensibilisering van de 2de pijler is ook een belangrijke opdracht weggelegd voor de verzekeraars."

Jonge generatie vindt aanvullend pensioen geen vereiste in loonpakket en verkiest salarisverhoging boven pensioenverhoging

16% van de 18 tot 35-jarigen en 22% van de 36 tot 65-jarigen vindt de aanwezigheid van een aanvullend pensioen in het loonpakket bepalend. Voor meer dan drie vierde van de Belgen (80%) is een aanvullend pensioen dus geen vereiste in het loonpakket.

Als ze de keuze krijgen tussen een salarisverhoging en een pensioenverhoging (groepsverzekering), dan verkiezen 18 tot 35-jarigen massaal (76%) een salarisverhoging. Ter vergelijking: bij 36 tot 65-jarigen geniet een pensioenverhoging (51%) een lichte voorkeur op een salarisverhoging (49%).

Op de vraag 'Vanaf welke leeftijd zou men zich financieel moeten voorbereiden op het pensioen', antwoordt 61% van de 18 tot 35-jarigen nochtans 'vanaf de start van de eerste job'.

"De jonge generatie wil wel graag haar pensioen voorbereiden, maar als ze dan toch nog de keuze krijgt, kiest ze eerder voor een betere levenskwaliteit in het nu. Hier is een taak voor alle pensioenspelers weggelegd om uit te leggen dat een tweede pijler via de werkgever stilaan een noodzaak wordt" verduidelijkt Laurent Winnock.

Jonge generatie ziet aanvullend pensioen als maandelijkse aanvulling op wettelijk pensioen

Op de vraag 'Stel, u heeft een aanvullend pensioen bovenop uw wettelijk pensioen. In welke vorm zou u die graag uitgekeerd zien wanneer u met pensioen gaat?' antwoordt 35% van de 18 tot 35-jarigen 'als maandelijkse rente', terwijl slechts 25% de voorkeur geeft aan een 'eenmalige kapitaalsuitkering'. Ter vergelijking: de 36 tot 65-jarigen kiezen eerder voor een eenmalige kapitaalsuitkering (46%) en minder voor een maandelijkse rente (24%).

"Terwijl ouderen het aanvullend pensioen vaak nog als een extra som geld zien dat ze op pensioengerechtigde leeftijd graag in één keer willen ontvangen, zien jonge Belgen het eerder als een maandelijkse (noodzakelijke) aanvulling op hun wettelijke pensioen," besluit Laurent Winnock. "En toch hoor je in het pensioendebat niets over de uitkeringsmodaliteiten van het aanvullend pensioen."

Pensioendebat met jonge generatie is nodig

"Je toekomstig pensioen zou je moeten associëren met een zorgeloze, gelukkige tijd," zegt Laurent Winnock. "Toch ervaren vele jonge Belgen deze fase van hun leven niet als iets om naar uit te kijken, nu de wettelijke pensioenen flirten met de armoedegrens. De stijgende kost van de babyboomgeneratie is alarmerend, en hypothekeert vooral hun pensioen. Daarbij wordt in het pensioendebat over hun hoofden heen beslist"

Om de jonge generatie op een ludieke manier bewust te maken van dit probleem en aan te moedigen om zelf deel te nemen aan het pensioendebat, lanceerde Delta Lloyd Life begin maart de Pensionize me campagne. De winnaar van de 'Pensionize me' wedstrijd, Joachim Grochowczak, werd met Erika Van Tielen een week op luxueus 'pre-pensioen' in Miami gestuurd. Zo wil Delta Lloyd Life tonen dat je pensioen best een zorgeloze tijd kan zijn, als je tijdig voldoende financiële voorbereidingen treft. Vanaf maandag 12 april tot en met zondag 18 april zijn hun avonturen te lezen op hun blog op www.humo.be.

Contact

Laurent Winnock

Woordvoerder Delta Lloyd Life

+32 2 238 89 23 - +32 479 36 24 50

@: laurent.winnock@deltalloydlife.be

Delta Lloyd Life

Delta Lloyd Life is ontstaan in juli 2001 uit de fusie van 3 Belgische bedrijven, aanwezig op de levensverzekeringsmarkt sinds talrijke jaren: CGU Life, OHRA Leven en Norwich Union.

Door een aantal fusies in Nederland en het Verenigd Koninkrijk begin 2000 behoorden deze 3 bedrijven tot dezelfde moedermaatschappij. Het was dan ook een logische stap om de krachten te bundelen en in België één levensverzekeringsbedrijf uit te bouwen.

In 2008 verdubbelde Delta Lloyd Life zijn omzet in België met de overname van Swiss Life Belgium. De nieuwe combinatie maakt van Delta Lloyd Life een specialist in de nichemarkt pensioenen en garandeert haar een stevige marktpositie op de Belgische levensverzekeringsmarkt.

Daarenboven realiseert Delta Lloyd Life via deze fusie een gestage groei in Niet-Leven in België onder de merknaam Zelia. Onze hoofdzetel bevindt zich in Brussel, Fonsnylaan nr 38.

Delta Lloyd Life is een filiaal van de Nederlandse verzekeringsgroep Delta Lloyd.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel