Universiteit Utrecht

Persbericht Universiteit Utrecht

12 april 2010

Uniek voor universitair Nederland

Utrechts universiteitsblad is volledig digitaal

Het Digitaal Universiteitsblad (DUB) van de Universiteit Utrecht is vandaag online gegaan. DUB is een nieuw, uniek en onafhankelijk platform voor nieuws en discussie, voor en door medewerkers en studenten van de Universiteit Utrecht. Met de lancering van DUB verdwijnen Ublad en Ublad Online. Hoewel hoofdredacteur Armand Heijnen de consternatie van de afgelopen maanden over het verdwijnen van het papieren Ublad begrijpelijk vindt, is hij zeer positief over het nieuwe medium.

'DUB is een compleet nieuw en eigentijds concept. Via het open source-systeem kan iedereen zien wat er op onze universiteit gebeurt en daarover meediscussiëren. Transparanter en onafhankelijker kan je het niet krijgen. Samen met de universitaire gemeenschap gaan we er een succes van maken', aldus Heijnen.

Vernieuwing

De naam Digitaal Universiteitsblad refereert aan een rijke traditie van veertig jaar universitaire journalistiek. Doordat de oplage van het papieren Ublad de laatste jaren daalde, was vernieuwing van de formule nodig. Daarop ontstond het concept van een digitaal platform. Hoofdredacteur Heijnen presenteerde dit met succes aan de redactieraad en kreeg bijval van het College van Bestuur. Digitale communicatie sluit goed aan bij de wijze waarop studenten communiceren, en dat is een belangrijke doelgroep van DUB.

Lef

Heijnen: 'Met ons nieuwe medium kunnen we niet alleen zeer actueel zijn, maar kunnen bezoekers ook bredere discussies voeren.' Het debat wordt gestimuleerd door redacteuren, studentredacteuren, bloggers en vaste opiniemakers onder studenten, medewerkers, alumni en groepen buiten de universiteit. Al deze mensen zullen gezamenlijk het medium tot een succes gaan maken. Heijnen: 'Van de redacteuren verwacht ik een wezenlijk andere rol dan voorheen. Ze worden meer moderatoren van de discussies dan louter nieuwsjagers of schrijvers. Maar het innovatieve van dit project vind ik vooral het open karakter van dit platform. Ik ken geen enkele andere instelling die zich zo open durft te stellen. Hiermee tonen we lef.'

Reageren

Het Digitaal Universiteitsblad (DUB) van de Universiteit Utrecht is vanaf vandaag te vinden op www.dub.uu.nl. Iedereen van harte uitgenodigd mee te kijken, ideeën aan te leveren en reacties te geven op de site. Om het platform te promoten wordt vandaag en morgen een papieren uitgave van DUB verspreid onder studenten en medewerkers van de Universiteit Utrecht.

Meer informatie

Digitaal Universiteitsblad, DUB: www.dub.uu.nl