Gezondheidsuitdagingen van het voedingsbeleid: België in 2010

12/04/2010 11:24

FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE

Het zal niemand verbazen: ongeschikte eetgewoonten en onvoldoende lichaamsbeweging wegen zwaar door bij het ontstaan van chronische ziekten en hebben een verwoestende invloed op gezondheidsvlak. Dat blijkt uit de gestage toename van overgewicht en obesitas in geïndustrialiseerde landen, meer bepaald bij jongeren. Ons land vormt jammer genoeg geen uitzondering*.

- Is deze risicovolle situatie op gezondheids vlak onvermijdelijk ?

- Hoe en hoe efficiënt kan de overheid optreden om deze tendens te keren ?

- Welke maatregelen werden in België genomen op dit gebied ? Wat zijn hun specificiteiten, hun sterktes en hun tekortkomingen ?

Ter gelegenheid van de algemene vergadering van de Hoge Gezondheidsraad wordt op 21 april 2010 om 14.00 uur een persconferentie gehouden in de Zuidertoren (Pensioen) te 1060 Brussel, rond het thema:

" Voeding en volksgezondheid: van aanbevelingen tot realisaties"



Deze persconferentie is een unieke gelegenheid om de doelstellingen, de totstandkoming en de succesvoorwaarden van voedingsplannen te bespreken. Er wordt een kijk op de eerste resultaten van de Belgische Nationaal Voeding en Gezondheidsplan (NVGP-1, 2005-2010) gegeven en dat in het licht van de Franse ervaring (10 jaar voedingsplan). De bedoeling is meer ruimte te creëren voor toekomstige initiatieven in ons land en de doeltreffendheid daarvan te verhogen.

Interviews van de sprekers zijn mogelijk op aanvraag:

- Prof. Neve (ULB), voorzitter van de Hoge Gezondheidsraad.

- Prof. Hercberg (Parijs 13), voorzitter van het sturingscomité van het Franse Programme National Nutrition Santé (PNNS).

- Mevrouw Laquiere (FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu), co-directrice van het Nationaal Voeding en Gezondheidsplan van België.

* In het afgelopen decennium is er sprake van een jaarlijkse stijging van obesitas van 2 à 3% in de volwassen bevolking van ons land volgens de meest recente gegevens (WIV, Gezondheidsenquête 2008).

http://www.hgr-css.be/av2010

Contactpersoon voor de pers

Michele RIGNANESE

Zelfbestuursstraat 4

1070 Brussel

Tel.: +32 (0)2/525.09.46 - GSM: +32 (0)477/38.87.50

Fax: +32 (0)2/525.09.77

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel