Gemeente Rotterdam

2010 | 63

12 april 2010

Rotterdam verbetert toezicht op asbestverwijdering

Gemeente trekt lessen uit kritiek VROM en ASR

Door de inzet van meer inspecteurs, beter opgeleid personeel en het aanscherpen van werkprocessen heeft de gemeente Rotterdam het toezicht op de verwijdering van asbest verbeterd. Daarmee voldoet Rotterdam nu aan de eisen van de VROM-inspectie. Verder zijn de verantwoordelijkheden binnen de gemeente op het gebied van asbestbeleid duidelijk vastgesteld en is wethouder Milieu voortaan portefeuillehouder. Voor 1 oktober worden enkele aanvullende maatregelen ingevoerd die de samenwerking tussen alle partners in de asbestketen verbeteren. Dit staat in het Asbestbeleidsplan 2010 dat het college heeft vastgesteld.

Handhaving

Het ministerie van VROM bekritiseerde in februari de wijze waarop de gemeente Rotterdam uitvoering geeft aan haar asbesttaken. De gemeente is verantwoordelijk voor het verlenen van sloopvergunningen en de handhaving van het asbestbeleid. Het ministerie van VROM constateerde dat Rotterdam zijn asbesttaken niet op het vereiste niveau uitvoert. Het college vroeg daarop Audit Services Rotterdam (ASR) de uitvoering te onderzoeken en aanbevelingen te doen voor verbetering. Aan de meeste aanbevelingen is intussen uitvoering gegeven.

Ketenpartners

De gemeente heeft extra ambtenaren vrijgemaakt die sloopvergunningen en -meldingen controleren. Het personeel wordt voortaan beter opgeleid. Verder zijn de formulieren en de werkwijzen aangepast aan de laatste eisen van het ministerie. Rotterdam voldoet nu aan de eisen van de VROM-inspectie.

Daarbovenop heeft de gemeente extra maatregelen genomen. Zo worden de asbesttaken voortaan expliciet omschreven in de managementcontracten van de diensten. Bovendien zijn voortaan één wethouder (wethouder Milieu) en één gemeentelijke dienst (dS+V)) eindverantwoordelijk voor het gemeentelijke asbestbeleid.

Enkele maatregelen vragen iets meer tijd. Voor 1 oktober moet de gezamenlijke basisregistratie van de partners in de asbestketen zijn verbeterd en moet de gemeente zijn aangesloten op het landelijke asbestvolgsysteem.

Sloopvergunning

Vanaf 1994 is het gebruik van asbest in de bouw verboden. Gebouwen van voor 1994 kunnen mogelijk nog wel asbest bevatten. De eigenaar van een gebouw moet daarom een asbestinventarisatierapport indienen om een sloopvergunning te krijgen. De sloop is vervolgens aan strenge regels verbonden, om menselijke blootstelling aan asbest te vermijden. De eigenaar moet een gecertificeerd bedrijf inschakelen om asbest te verwijderen. Werksituaties veroorzaken namelijk de grootste gezondheidsrisico's.