Ingezonden persbericht


PERSINFORMATIE

ICT~Marktmonitor 2010: ICT-markt herstelt licht in 2010

Woerden, 12 april 2010

ICT~Office verwacht dat de ICT-markt in 2010 met een stijging van 1,1 procent licht herstelt van de sterke daling in ICT-bestedingen vorig jaar (2009: -5,8%). De ICT-arbeidsmarkt heeft zich na jaren van krapte weer even kunnen ontspannen. Het tekort aan ICT-professionals zal in de komende jaren echter weer gaan oplopen, naar verwachting tot boven de 8.500 per jaar in 2015. Deze gegevens staan in de ICT~Marktmonitor 2010, die ICT~Office vandaag publiceert in samenwerking met Heliview Research.

Lichte groei na zwaar jaar 2009

Voor 2010 verwacht ICT~Office een stijging van de ICT-bestedingen met 1,1%. De bestedingen in software en dienstverlening in 2010 groeien met respectievelijk 2,0 en 2,1%. De hardware-uitgaven zullen dit jaar nog dalen met 1,1%. In dit segment was de recessie in 2009 sterk voelbaar. De hardwarebestedingen zijn in 2009 gedaald met 11,4%.

De bestedingen aan ICT-dienstverlening daalde vorig jaar met 8,3 procent, voornamelijk door een terugloop van 13% in de vraag naar professionele dienstverlening. Het segment software daalde met 4,1% en de sector Telecom & Internet met 3,6%.

Redenen voor de daling in 2009 zijn vooral uitstel van investeringen en een sterke druk op de prijzen, met name in het hardware segment en in de dienstverlening. Ook komend jaar staan investeringen en tarieven nog onder druk. Organisaties zullen echter hun kritische bedrijfsprocessen verder stroomlijnen en kosten reduceren. Daarbij is ICT onontbeerlijk, waardoor de ICT-bestedingen weer mondjesmaat gaan stijgen.

Arbeidsmarkt

Ondanks de recessie blijft het aantal werkloze ICT-ers relatief laag; gemiddeld 3,6% van alle ICT'ers is werkloos versus 6,9% van de totale beroepsbevolking. De verwachting voor 2010 is dat vraag en aanbod van ICT-professionals min of meer in evenwicht zal zijn. Wel zullen bedrijven moeite blijven houden met het invullen van specifieke vacatures die specialistische kennis, ervaring of vaardigheden vereisen. Na de recessie zal het tekort aan ICT-professionals weer oplopen. Bij langzaam economisch herstel tot ruim 8.500 ICT-professionals per jaar in 2015; bij een krachtig herstel kan dat zelfs oplopen tot 16.000.

Over de ICT~Marktmonitor 2010

De ICT~Marktmonitor 2010 geeft inzicht in de cijfers en trends van 2009 en de verwachte ontwikkelingen voor 2010. In het onderzoek richt ICT~Office de aandacht op het belang van ICT voor economie en maatschappij, de relatie tussen ICT en duurzaamheid en milieu en het opleiden van meer ICT-professionals.

Leden van ICT~Office krijgen de ICT~Marktmonitor gratis toegestuurd. Geïnteresseerden kunnen de ICT~Marktmonitor bestellen op de website van ICT~Office.

Over ICT~Office
ICT~Office is de branchevereniging van de IT-, Telecom-, Internet- en Officebedrijven in Nederland. Zij behartigt de belangen van de aangesloten organisaties richting politiek en overheid. Met een achterban die ¤ 30 miljard omzet en meer dan 250.000 medewerkers telt, is ICT~Office dé belangenbehartiger van de Nederlandse ICT- en Officesector. Zie www.ictoffice.nl

Noot aan de redactie (