Maastricht University

Universiteit Maastricht
Persbericht
12 april 2010

ROA-quickscan toont effect op 15% afgestudeerden aan MBO-scholieren succesvol gestimuleerd naar vervolgstudie

De activiteiten en maatregelen die MBO-scholen in het voorjaar van 2009 ondernamen om jongeren te stimuleren door te leren, hebben vruchten afgeworpen. Vijftien procent van de examenkandidaten heeft zich mede laten beïnvloeden door de campagne: twaalf procent koos alsnog voor een vervolgopleiding en drie procent stelde de voorkeur voor een bepaalde vervolgopleiding bij. Dat is één van de conclusies van het rapport 'MBO-diploma in tijden van crisis: Doorleren of werk zoeken?' dat het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht presenteert.

Met het oog op de economische crisis zijn MBO-scholieren die in de zomer van 2009 hun eindexamen hebben gedaan middels het School Ex Programma aangespoord om door te leren. Doel van dit 'Actieplan Werkloosheid' was het oplopen van de jeugdwerkloosheid tegen te gaan. Drie ministeries hebben het ROA gevraagd om, via een Quickscan onder de gediplomeerden, na te gaan hoe het deze gediplomeerden in het eerste half jaar na het behalen van hun diploma is vergaan. Ruim drieduizend jongeren van in totaal 20.000 benaderden vulden de vragenlijsten in.

Enkele conclusies op een rij:

- Circa 15% Van de examenkandidaten van het voorjaar van 2009 heeft zich in de toekomstkeuze door activiteiten van scholen laten beïnvloeden en a) is alsnog verder gaan leren (12%-punt) of b) heeft zijn of haar voorkeur voor een bepaalde vervolgopleiding bijgesteld (3%-punt).
- Die invloed is het sterkst op de meest kwetsbare jongeren op de arbeidsmarkt, de jongeren van niveau 1 en 2 maar zeker ook de jongeren van niet-westerse afkomst.
- Jongeren van niet-westerse afkomst stromen in 2009 relatief vaker door naar een vervolgopleiding en zeker naar een opleiding in het hbo.
- De jongeren die voor een vervolgstudie hebben gekozen zien de studie niet als een tijdelijke, korte termijn oplossing maar willen de studie ook afmaken.

Wat betreft de arbeidsmarkt zijn de volgende conclusies te trekken:
- Van alle MBO-gediplomeerden (schooljaar 2008/2009) die zich op de arbeidsmarkt aanbieden is in oktober/november 2009 13,6% werkloos.
- De werkloosheid varieert sterk tussen opleidingsniveaus en tussen de gevolgde leerweg: De werkloosheid is het hoogst onder de lagere opleidingsniveaus.
- De provincies Limburg, Noord-Holland, Zuid-Holland, Flevoland, en Drenthe kennen onder de meest recente gediplomeerden een werkloosheidspercentage van boven de 15%.
- Niet-westerse allochtonen kennen een aanzienlijk moeilijkere start op de arbeidsmarkt. Een effect dat versterkt wordt door de crisis.
- Een op de vier jongeren zonder werk en zonder vervolgstudie zou het bij nader inzien fijn vinden als het UWV hen benaderde en hulp ging bieden. Probleem is echter dat het gros van deze jongeren geen toestemming aan de school heeft gegeven om hun gegevens aan het UWV door te geven. Examenkandidaten dienen dan ook overtuigd te worden van de voordelen dat de school hun gegevens mag doorgeven aan het UWV.