Persbericht

Virtuele desktops van Citrix helpen NASA eerste tweet vanuit de ruimte te versturen ~ Astronauten houden familie en vrienden op de hoogte via XenDesktop met HDX-technologie ~

Vianen, 12 april 2010 - De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft Citrix XenDesktop met HDX-technologie in gebruik genomen. Astronauten in het International Space Station (ISS) hebben via de desktopvirtualisatieoplossing directe toegang tot bekende desktopapplicaties en websites vanaf iedere locatie, dus ook in de ruimte. Hiermee is het dus mogelijk om vanuit de ruimte te twitteren.

Met het nieuwe netwerk van de NASA, Crew Support LAN, worden virtuele desktops gestuurd door XenDesktop en de WAN-optimalisatie technologie van Citrix Branch Repeater. Hiermee kan vanuit de ruimte makkelijk een internetverbinding opgezet worden die zowel betrouwbaar als veilig is. Dit project is onderdeel van een groter plan van aanpak om de sociale isolatie van astronauten tijdens lange ruimtemissies te verbreken.

Het systeem is afgelopen maand tijdens Expeditie 22 voor het eerst gebruikt door Flight Engineer T.J. Creamer. Hij plaatste toen vanuit de ruimte een bericht op zijn Twitter-account. Tijdens eerdere ruimte-expedities zorgden beperkte internetsnelheid en internettoegang ervoor dat Twitter-updates eerst naar het grond personeel verstuurd moesten worden. Zij zorgden er vervolgens voor dat de update op Twitter werd geplaatst. Door de nieuwe virtuele desktops kan de ISS crew continu en direct gebruik maken van alle websites, waaronder dus ook Twitter.

Met XenDesktop worden de virtuele desktops beheerd vanuit het datacentrum in de VS. De ISS-crew maakt vervolgens van deze virtuele desktops gebruik op hun laptops in het ruimtestation. XenDesktop met Branch Repeater is gebruikt om de virtuele desktopomgeving drastisch te verbeteren. Astronauten kunnen nu simpelweg hun laptop aanzetten en inloggen op een Windows-desktop, die voor iedere gebruiker is aangepast aan persoonlijke wensen en voorkeuren.

"Wij zijn er ontzettend trots op dat we NASA hebben kunnen helpen aan een virtuele desktopoplossing voor de trage satellietverbinding," zegt Tom Simmons, area vice president, Public Sector bij Citrix. "Het is voor ons een eer om aan dit project bij te dragen en zo de afstand tussen de astronauten in de ruimte en de mensen op de grond weer wat kleiner te maken. Met dit project hebben we kunnen bewijzen dat we met onze desktopvirtualisatie-oplossingen zelfs onder de meest unieke omstandigheden aan iedereen, overal en altijd desktops kunnen leveren."