Ingezonden persbericht


Dirk Jan Groot kijkt terug op dertig jaar hulp aan de allerarmsten Dorcas-oprichter draagt internationaal directeurschap over

ANDIJK - Dirk Jan Groot, oprichter van Dorcas, heeft zaterdag het internationaal directeurschap van de hulporganisatie overgedragen aan zijn opvolger, Michel Gendi. In een dankdienst met medewerkers, vrijwilligers, familie en andere betrokkenen vierde Groot zijn 65e verjaardag en stond tegelijkertijd stil bij het dertigjarig bestaan van Dorcas. Van afscheid nemen is overigens geen sprake. 'Ik ben gevraagd om president van Dorcas te worden en toe te treden tot het internationale bestuur', vertelde Groot. 'Daarnaast ga ik onder meer trainingen geven in onze projectlanden en zal ik de contacten blijven onderhouden met een groot aantal ondernemers die ons werk ondersteunen.' Michel Gendi is de schoonzoon van Groot. Hij zei dat hij het nooit als vanzelfsprekend heeft beschouwd dat een familiebedrijf als Dorcas aan hem over zou worden gedragen. 'Nadat het me gevraagd was, heb ik er wel een jaar over nagedacht of ik het moest doen. Tot ik er van overtuigd was dat God mij voor deze taak r iep.'

De dankdienst stond grotendeels in het teken van terugblikken op dertig jaar Dorcas. In 1980 stonden Dirk Jan en Janneke Groot aan de wieg van een organisatie die zich in eerste instantie inzette voor hulp aan christenen en joden in Oost-Europa die om hun geloof werden vervolgd. Na de val van het communisme richtte Dorcas zich meer en meer op hulpverlening aan de allerarmsten. Sindsdien zijn tienduizenden mensen in Oost-Europa en Afrika geholpen met onder meer voedsel en kleding, onderwijs, huizenbouw, medische zorg, landbouwtraining en watervoorziening.

Roeping
Ken Sweers, sinds halverwege de jaren tachtig een goede vriend van Groot uit Amerika en tien jaar actief als directeur van Dorcas Aid U.S.A., was als verrassing overgekomen om een bijdrage te leveren aan de dienst. Hij wees erop dat bekering tot het christelijk geloof bij Dorcas nooit een voorwaarde is geweest om hulp te ontvangen, maar dat desalniettemin duizenden mensen via de projecten en lokale partners van Dorcas de kans hebben gekregen om Jezus te leren kennen. Hij noemde de bijzondere roeping die Dirk Jan Groot heeft gekregen om zich in te zetten voor de armen, en voegde daaraan toe: 'God roept ons niet zonder ons ook toe te rusten'.

David O'Brien, voorzitter van het internationale Dorcas-bestuur, roemde Groot om zijn bereidwilligheid om zijn roeping te volgen. 'Veel mensen wachten tot ze in eigen ogen volmaakt zijn om hun taak uit te voeren. Dirk Jan heeft dat moment niet afgewacht, maar is met passie voor God begonnen met zijn arbeid.'

Fotoboek
Kleinzoon Tristan zorgde voor een vertederend moment toen hij het eerste exemplaar van het fotoboek 'Door de ogen van Dirk Jan Groot' aan de jarige aan mocht bieden. In dit boek heeft Groot dertig jaar Dorcas met prachtige foto's in beeld gebracht.

Een ander hoogtepunt was het optreden van een groep van ruim twintig jongeren uit Roemenië. Zij zetten zich als Young Dorcas in hun eigen omgeving in om fondsen te werven voor de projecten van Dorcas in hun land. Young Dorcas bestaat uit jongeren tussen achttien en 25 jaar, voornamelijk studenten en jonge ondernemers, die willen strijden tegen de armoede in deze wereld. Young Dorcas is mede op initiatief van Dirk Jan Groot opgezet, en is inmiddels actief in vijf projectlanden, waaronder Roemenië en Egypte.

Dorcas
Dorcas is een internationale hulporganisatie die in achttien landen in Oost-Europa en Afrika 180 projecten van lokale partnerorganisaties ondersteunt. Dorcas helpt, geïnspireerd door Mattheüs 25, de allerarmsten in de wereld, ongeacht ras, religie, geslacht of politieke overtuiging. In Nederland zijn tienduizenden vrijwilligers, ondernemers en giftengevers bij Dorcas betrokken. Meer informatie: www.dorcas.nl.