Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Importante doet dringend beroep op nieuwe fractievoorzitters: benadruk emancipatie als sleutel tot participatie

Alle factievoorzitters kregen vandaag het rapport 'Veilig thuis?' toegezonden. Zij worden daarmee opgeroepen om tijdens de formatiebesprekingen hun prioriteiten (veilig) te stellen qua emancipatie- en participatiethema's. In het rapport verwoordt Importante, centrum voor emancipatie, de wensen en behoeften van vrouwen in Den Haag. Vrouwen willen meedoen. Dat is ook nodig voor de stad. Meedoen betekent meer welvaart én meer welzijn. Emancipatie blijkt steeds de grote sleutel tot participatie. Maar willen meedoen is nog niet hetzelfde als kunnen meedoen.

Juist gereedschap, gelijke spelregels
Kunnen meedoen is alleen mogelijk met het juiste gereedschap en met gelijke spelregels voor alle spelers; man of vrouw, allochtoon of autochtoon. Het gewenste gereedschap zit vooral in trainingen en scholing. De gelijke spelregels die gecreëerd moeten worden zijn: veiligheid, toegang tot werk en stages en evenredige belasting door zorgtaken,.

De stem van dertig (vrouwen)organisaties
Dankzij een breed vertakt netwerk heeft Importante de meest prangende thema's kunnen inventariseren en uitwerken. Samen met de dertig (vrouwen)organisaties die input leverden aan het advies, staat zij klaar om vrouwen te stimuleren tot ontwikkeling en participatie. De fractievoorzitters worden opgeroepen belemmeringen weg te nemen. In het kort kan grote winst geboekt worden door:


* Passend werk
Leidt vrouwen naar opleiding en passend werk of stages. Verbeter de toegankelijkheid van voorzieningen die de combinatie van arbeid en zorg verlichten en emancipeer ook de mannen.


* Evenredige zorgtaken
Vrouwen nemen het grootste deel van de zorg voor hun rekening. ever de verantwoordelijkheid ng p mantelzorgers. g verlichten en dsmarkt, in Den Haag die niet aan het werkunchpauze, de studentDeze lastenverzwaring drukt negatief op de arbeidsparticipatie van vrouwen. De gemeente moet hier meer inzicht in krijgen.


* Participatie in de wijk
In Den Haag wonen zo'n 7500 'geïsoleerde vrouwen'. Buurtvrouwenhuizen, zelforganisaties en welzijnsinstellingen bieden succesvolle initiatieven voor participatie van vrouwen in kwetsbare posities.


* Halt tegen huiselijk geweld
Het tegengaan van huiselijk geweld is niet alleen van belang voor de individuele vrouwen, maar ook voor de samenleving als geheel.


* Jongerenbeleid voor meisjes
Jongerenbeleid richt zich doorgaans op jongens, omdat zij meer overlast veroorzaken dan meiden. Maar hun stil leed heeft soms enorme gevolgen; b.v. vier keer meer zelfdoding bij Hindoestaanse meiden.


* Goed beroepskeuze advies
Stimuleer meisjes en jongens tot minder traditionele beroeps- en opleidingskeuze door alternatieven te bieden via goede beroepskeuzeadvisering.

Importante blijft vrouwen empoweren. Zij staat open voor vragen over emancipatie en voorstellen voor emancipatieprojecten. Gegevens over Importante vindt u op www.importante.nl.