Star Scientific kondigt samenwerking aan met Roskamp Instituut over ontdekking van beta-amyloid en de ziekte van Alzheimer 12/04/2010 21:17

PR Newswire

GLEN ALLEN, Virginia, April 12, 2010 /PRNewswire/ --
Star Scientific (Nasdaq: CIGX) heeft vandaag aangekondigd dat het een "Onderzoeks en Royalty Overeenkomst" heeft gesloten met SRQ Bio, LLC, een bedrijf aangesloten bij het Roskamp Instituut. Volgens deze overeenkomst zal het Instituut onderzoek doen van een middel dat ontwikkeld is door Rock Creek Pharmaceutical, de dochteronderneming van het bedrijf. Medische onderzoekers van het Instituut denken dat dit middel mogelijk gebruikt kan worden voor de behandeling van de ziekte van Alzheimer. De eerste proeven met het middel hebben veelbelovende resultaten opgeleverd in gevallen waar dit wordt gebruikt op cellen en het middel wordt verder onderzocht voor toepassing op de behandeling van een aantal neurologische condities, inclusief de ziekte van Alzheimer. Eerste proeven uitgevoerd door het Roskamp Instituut tonen aan dat als het middel, ontwikkeld door Rock Creek, op cellen wordt toegepast, B-amyloid verminderd wordt. Het middel lijkt ook de groei van nieuwe neuronale cellen te bevorderen. Resultaten in cellen tonen niet noodzakelijkerwijs dezelfde resultaten als zij getest worden bij mensen en er moet nog meer werk gedaan worden om te bepalen of het middel belangrijke effecten voor het verminderen van B-amyloid in mensen zal hebben. Op dit ogenblik hebben 5,3 miljoen Amerikanen de ziekte van Alzheimer en elke 70 seconden ontwikkelt iemand deze ziekte in de Verenigde Staten. In 2010 zullen zich ongeveer 500.000 nieuwe gevallen per jaar voordoen. Treurig genoeg is Alzheimer in ons land de zesde belangrijkste doodsoorzaak. Van 2000-2006 is het aantal doden als gevolg van Alzheimer met 47,1% gestegen.

(Logo: http://www.newscom.com/cgi-bin/prnh/20090317/STARSCIENTIFICLOGO)

Paul L. Perito, de Voorzitter en CEO van Rock Creek, stelde dat "De Jonnie R Williams al tientallen jaren durende speurtocht naar vernieuwende manieren om de schade aangericht door tabak te verminderen, door een gelukkig toeval heeft geleid tot de ontdekking van een middel dat volgens gerespecteerde en goed geïnformeerde medische onderzoekers bij het Roskamp Instituut een belangrijke rol kan spelen bij het bestrijden van een verscheidenheid aan neurologische condities, waaronder Alzheimer, een ziekte waar het Roskamp Instituut zich sinds zijn oprichting op heeft gericht."

Gezien de uitvoering van een gedetailleerd Onderzoek en Royalty overeenkomst, verwacht Rock Creek een nauwe samenwerking tussen Michael Mullan, MD, PhD, n Fiona Crawford, PhD, mededirecteuren van het Roskamp Instituut en de Senior medische en wetenschappelijk directeur van Rock Creek, Curtis Wright, IV, MD, MPH, voormalig tijdelijk directeur en ook plaatsvervangend directeur van de divisie van Anesthesie, Analgesie, Misbruik van verdovende middelen bij de FDA.

Het Roskamp Instituut is gevestigd in Sarasota, Florida en gebruikt een breed scala aan wetenschappelijke methoden om nieuwe en effectieve behandelingen voor de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen. Eerder werk van onderzoekers van het instituut, Michael Mullan, MD, PhD, en Fiona Crawford, PhD, die nu het Instituut leidt, heeft aangetoond dat bepaalde genetische variaties Alzheimer kan veroorzaken in mensen of hen kan voorbestemmen voor het krijgen van deze ziekte en deze genetische variaties hebben wetenschappers aanwijzingen gegeven over de voortgang van de ziekte van Alzheimer. Deze onderzoeken hebben specifiek geleid tot de identificatie van een klein eiwit, dat B-amyloid heet. B-amyloid staat centraal in het proces van de ziekte en stapelt zich op in alle gevallen van Alzheimer. Daarbij worden zenuwcellen beschadigd wat leidt tot defecten, die zich uiten als geheugenverlies en andere cognitieve veranderingen. Als dit proces eenmaal begonnen is, gaat het gestaag verder, maar er is veel bewijsmateriaal dat suggereert dat als voorkomen kan worden dat B-amyloid zich opstapelt, de ziekte tot staan kan worden gebracht. Het doel van de samenwerking is om zo snel mogelijk te werken aan het op de markt brengen van het eerste product dat in staat is om de ziekte van Alzheimer en andere ziekten van de zenuwstellen tot staan te brengen.

In maart 2010 heeft Robert Roskamp op persoonlijke titel aandelen gekocht in Star Scientific voor een waarde van US$ 1 miljoen en hij heeft een garantie gekregen voor eenzelfde aantal aandelen, als een onderdeel van een privétransactie. Onder de Onderzoek en Royalty Overeenkomst, die vandaag is aangekondigd, is het bedrijf overeengekomen om aan SRQ Bio, LLC 100.000 gewone aandelen uit te geven in een privétransactie.

Dit persbericht bevat bepaalde vooruitblikkende verklaringen zoals bedoeld in de "Private Securities Litigation Reform Act" van 1995. Star Scientific, Inc. en zijn geconsolideerde dochterondernemingen (gezamenlijk, het "Bedrijf") heeft waar mogelijk geprobeerd deze vooruitblikkende verklaringen te identificeren door het gebruik van woorden als "hoopt op", "gelooft". "schat", "verwacht", "is van plan", "heeft de bedoeling" en soortgelijke uitdrukkingen. Deze verklaringen weerspiegelen wat het Bedrijf op dit ogenblik gelooft en zijn gebaseerd op informatie die het op dit ogenblik tot zijn beschikking heeft. Bijgevolg bevatten dergelijke vooruitblikkende verklaringen bekende en onbekende risico's, onzekerheden en andere factoren die ertoe kunnen leiden dat de werkelijke resultaten, prestaties of successen van het Bedrijf aanzienlijk kunnen verschillen van welke die door dergelijke verklaringen uitgedrukt of geïmpliceerd worden. Deze risico's, onzekerheden en onvoorziene gebeurtenissen zijn onder meer, maar daar niet toe beperkt: de uitdagingen die initiatieven voor de ontwikkeling van nieuwe producten met zich meebrengen, de onzekerheid verbonden met de voortgang van wetenschappelijk onderzoek, de mogelijkheid van het Bedrijf om in de toekomst meer geld bijeen te brengen om zijn activiteiten voort te kunnen zetten, mogelijke geschillen met betrekking tot het intellectueel bezit van het bedrijf, risico's verbonden met rechtszaken verbonden met dergelijk intellectueel bezit, mogelijke vertraging bij het verkrijgen van alle noodzakelijke goedkeuringen door regeringsinstanties voor de nieuwe rookvrije tabaksproducten van het bedrijf, acceptatie in de markt van de nieuwe rookvrije tabaksproducten van het bedrijf, concurrentie van bedrijven met meer geld dan het Bedrijf, het besluit van het Bedrijf om zich niet aan te sluiten bij de "Master Settlement Agreement" ("MSA"), de afhankelijkheid van het bedrijf van medewerkers op sleutelposten en op zich strategische banden met Brown & Williamson Tobacco Corporation gezien zijn combinatie met RJ Reynolds Tobacco Company, Inc.

Hoewel het Bedrijf gelooft dat de verwachtingen weerspiegeld in dergelijke vooruitblikkende verklaringen gebaseerd zijn op redelijke aannames, kan het geen garantie geven dat de verwachtingen bereikt zullen worden of dat enige afwijking daarvan niet aanzienlijk zal zijn. Zie verdere bespreking onder "Risicofactoren" in het Jaarverslag van het Bedrijf op Formulier 10-K zoals dit is ingediend bij de SEC op 16 maart 2010 en andere factoren waarover van tijd tot tijd details worden gegeven in andere documenten ingediend bij de SEC, die beschikbaar zijn op http://www.sec.gov. Alle informatie in dit persbericht is bijgewerkt tot deze datum en het Bedrijf voelt zich niet verplicht om enige veranderingen in dergelijke vooruitblikkende verklaringen bij te werken of hierover advies te geven, zodanig dat zij huidige ontwikkelingen of omstandigheden weerspiegelen die zich voordoen na de datum van dit persbericht of dat onverwachte gebeurtenissen weerspiegelen.

Over Star Scientific
Star Scientific is een bedrijf dat zich richt op technologie en dat als zijn missie heeft het verminderen van de schade die verband houdt met tabak op elk niveau. Het houdt zich bezig met het ontwikkelen van oplosbare tabaksproducten zonder rook die minder kankerverwekkende schadelijke stoffen afleveren, voornamelijk door het gebruik van de vernieuwende StarCured(R) technologie voor het drogen van tabak.

Door middel van zijn dochteronderneming Rock Creek Pharmaceuticals, is het bedrijf ook betrokken bij de ontwikkeling van "nutraceuticals" evenals producten die neurologische stoornissen en stoornissen in de stemming van een persoon aanpakken. Star Scientific heeft een hoofdkantoor en verkoopkantoor in Glen Allen, VA, een directiekantoor en een kantoor voor wetenschappelijk werk en een kantoor die zaken met betrekking tot regelgeving behandelt in Bethesda, MD en een fabriek in Chase City, VA. Rock Creek heeft een kantoor voor wetenschappelijke zaken en onderzoekszaken in Gloucester, MA en een kantoor voor zaken die betrekking hebben op regulering in Washington, DC.

Zie de website van Star op: http://www.starscientific.com.

Contactpersoon:
Sara Troy Machir
Vice President, Communications & Investor Relations
smachir@starscientific.com

+1-301-654-8300

Sara Troy Machir, Vice President, Communications & Investor Relations, +1-301-654-8300, smachir@starscientific.com


-