CNV Onderwijs

17 maart 2010

Aan de slag!

Categorie: Basisonderwijs, Speciaal onderwijs, Voortgezet onderwijs

Meer en betere participatie voor leerlingen met een beperking, meer leerlingen een duurzame plek op de arbeidsmarkt, meer leerlingen een reële kans op een diploma voortgezet en/of vervolgonderwijs of een zo zelfstandig mogelijk bestaan in dagbesteding. Daarover gaat kwaliteitsverbetering van het (voortgezet) speciaal onderwijs.

Hierover organiseert de Wec-raad een reeks van bijeenkomsten. Zoals bekend is het de bedoeling dat een en ander ook wettelijk verankerd wordt.

Met de bijeenkomsten willen wij u informeren, maar vooral ook inspireren. Voor veel van de activiteiten die aantoonbaar bijdragen aan een betere kwaliteit staat ook nu al geen enkele wettelijke beperking u in de weg.

Waarom ten behoeve van de leerlingen en hun toekomst niet vandaag al aan de slag, voor zover u dat nog niet bent?

Bedoeld voor?
Wel hebben we de reeks zo opgezet dat we in deze eerste serie vooral aandacht besteden aan activiteiten die een wat langere doorlooptijd hebben en expliciet draagvlak op het niveau van bestuur en management vereisen. De bedoeling is dat deze eerste reeks een vervolg krijgt in het najaar 2010 en het voorjaar 2011. Deze bijeenkomsten richten zich in toenemende mate op de inrichting van het primair proces. De doelgroep `schuift in de tijd mee', van
bestuur/management/coördinatoren naar docenten en ouders.

In deze eerste serie van de reeks staat de opbouw van samenwerkingsrelaties met regulier onderwijs en bedrijfsleven centraal. Daarom zijn deze bijeenkomsten primair bedoeld voor bestuurders en management en voor teamleiders en (stage-)coördinatoren. Daarnaast kan het, juist vanwege de meer beleidsmatige afwegingen en keuzes die een school moet maken en de randvoorwaarden die daarvoor nodig zijn, ook aantrekkelijk zijn voor leden van medezeggenschapsraden om aan te schuiven. Over dit thema is ook een workshop, wij roepen u daarom op om uw leden van de medezeggenschapsraad te benaderen.

Locaties en data
De eerste reeks bijeenkomsten vindt plaats op:
Dinsdag 13 april Mytylschool Gabriël, Den Bosch Woensdag 14 april Nieuw-Zuid, locatie Olympiaweg, Rotterdam Maandag 19 april Noorderpoort, School voor maatwerk, Groningen Dinsdag 20 april Mytylschool Ariane de Ranitz, Utrecht

Tijdstip: van 16.30 - 20.00 uur.
Tijdens of voor de workshop serveren we een eenvoudige maaltijd.

Programma
Het programma bestaat uit een algemene inleiding, door OCW en door een bestuurder van een school voor (voortgezet) speciaal onderwijs, gevolgd door thematische workshops en een afsluiting met praktijkvoorbeelden uit de regio.

Doe mee!: plenair programma
Het korte plenaire programma bestaat uit twee sprekers:
1. Fons Dingelstad, directeur JOZ bij OCW, gaat vanuit de beleidsmatige en bestuurlijke kant in op het belang van de kwaliteitsverbetering van het (v)so,

2. Een bestuurder van een (v)so school zal het hebben over de ambities, kansen en bedreigingen in de praktijk. Wat komt een bestuurder zoal tegen bij het daadwerkelijke realiseren van kwaliteitsverbetering en het aangaan van allerlei samenwerkingsrelaties van de regio?

Aan de slag!; Workshops
In twee workshoprondes van 40 minuten kunnen deelnemers naar workshops met verschillende onderwerpen. De workshops waar u uit kunt kiezen zijn:


1. Beleidsontwikkeling Kwaliteit (v)so: een uitdaging voor de MR In deze workshop wordt ingegaan op de rol van de MR in de beleidsontwikkeling in het kader van de Wet kwaliteit (v)so. De workshop besteedt aandacht aan de kansen van de MR-leden om hier pro-actief inhoud aan te geven en is bedoeld voor personeel en ouders van de MR. U bent immers partner in het bepalen van nieuwe koersen, accenten of verbering in het aanbod van uw school. En omdat u als docent of ouder mede aanbieder bent, bent u ook partij in het aandacht vragen van de randvoorwaarden daarvan. Alle reden dus in het nu al volgen van deze workshop.


2. Datagestuurd en opbrengstgericht werken
Datagestuurd opbrengstgericht werken Een veelheid aan nieuwe ontwikkelingen komt op het (speciaal) onderwijs af: datagestuurd opbrengstgericht werken, referentieniveaus, werken met leerlijnen, leerstandaarden, ontwikkelingsperspectief, leerroutes, uitstroomniveau enz. In de workshop willen we samenhang tussen deze onderwerpen aanbrengen. Daarbij gaan we vooral in op die zaken die nu reeds beschikbaar zijn en waar u morgen mee aan de slag kunt: de kerndoelen SO, de leerlijnen (V)SO, het vaststellen van het ontwikkelingsperspectief. Een en ander wordt geïllustreerd aan de hand van praktijkvoorbeelden.


3. Goed afsluiten; kosten en baten van het zelf examineren en diplomeren
VSO scholen krijgen de mogelijkheid zelf vo examens af te nemen en vo-diploma's uit te reiken. Voorwaarde is dat daarbij wordt voldaan aan de vigerende examenverplichtingen van het vo. Een kans voor VSO-leerlingen? Of toch maar liever examineren in symbiose met het regulier onderwijs of staatsexamens op de eigen school?


4. Kwaliteitszorg: hoe het werkt!
Hoe helpt een systematische kwaliteitszorg de kwaliteit ook echt te verbeteren? Doen we de goede dingen en doen we die goed? En wat doen we met die wetenschap? Dat zijn vragen die beantwoord worden door te kijken naar de eigen kwaliteit. Inmiddels zijn voor het speciaal onderwijs aanpakken en instrumenten ontwikkeld die werken. In deze workshop bieden wij een overzicht en delen onze ervaringen met kwaliteitszorg en auditing in scholen voor speciaal onderwijs. Wat er goed ging en welke voetangels en klemmen wij tegenkwamen.


5. Symbiose
Om de opleidingstrajecten in het VSO optimaal te kunnen aanbieden aan jongeren, is veelal externe samenwerking noodzakelijk. Het koppelen van de expertise van het VSO-onderwijs aan die van het reguliere VO, het MBO, het VAVO, biedt allerlei mogelijkheden om juist voor de jongeren met een beperking een passend opleidingstraject vorm te geven. De mogelijkheden, valkuilen en vormen zullen in deze workshop aan de orde komen en er is uiteraard veel ruimte voor het inbrengen van casuïstiek.


6. Uitstroomprofielen in het vso
Het vso kan straks drie uitstroomprofielen aanbieden. Maar niet elke school hoeft alle drie de profielen aan te bieden. Hoe bepaalt u of en welk uitstroomprofiel u wilt gaan aanbieden. En hoe kunt u zich hierop voorbereiden?


7. (V)so en UWV WERKbedrijf: gezamenlijk de leerling perspectief bieden
Een workshop voor de vso-school die het uitstroomprofiel arbeidsmarkt gaat aanbieden of wil professionaliseren. Om dit profiel goed aan te bieden zult u intensief moeten samenwerken met het regionaal bedrijfsleven en UWV werkbedrijf. Wat kunt u daarbij van het UWV werkbedrijf verwachten?

We kunnen het al!: afsluiting
De school waar de bijeenkomst wordt gehouden, geeft op een interactieve manier aan wat de school al allemaal kan op het gebied van kwaliteit. Onderweg komen we ook andere scholen en ketenpartners uit de regio tegen, die hun goede voorbeelden laten zien. Er is ruimte voor discussie, en de goede voorbeelden zijn ook aanwezig in de vorm van mensen die het doen en indien mogelijk, leerlingen waarmee het daardoor beter gaat.

Programma
16.30-17.00 uur inloop met koffie en thee
17.00-17.05 uur opening door dagvoorzitter Kees Kuijs (Wec-raad) 17.05-17.20 uur Fons Dingelstad (Directeur JOZ, OCW) 17.20-17.40 uur bestuurder (v)so school (spreker verschilt per bijeenkomst)
17.45-18.25 uur eerste ronde workshops
18.30-19.10 uur tweede ronde workshops
19.15-20.00 uur goede voorbeelden

Tijdens of voor de workshop serveren we een eenvoudige maaltijd.

De bijeenkomsten worden georganiseerd door de WEC-raad en het ministerie van OCW, in samenspraak met CNV onderwijs, LOBO, Platform VG, de SBL en de SLO.

Inschrijven
Inschrijven kan vanaf 17 maart 2010 (of zoveel eerder als mogelijk is) uitsluitend individueel online via www.deelnameregistratie.nl. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Tijdens uw inschrijving reserveert u ook direct uw themaworkshop. Volgeboekte workshops worden (browserafhankelijk) aangegeven met een rode balk en/of een sterretje en worden niet meer toegewezen.

Maak uw inschrijving definitief via de knop 'ok+verzend' onderaan het totaaloverzicht in stap 5 en u ontvangt aansluitend een mailbevestiging met alle gegevens van uw aanmelding. Neem aub direct contact op met de deelnameregistratie indien u geen mailbevestiging ontvangt.

Informatie
Voor informatie over uw inschrijving kunt u bellen met de deelnameregistratie (036-5331941 tussen 10.00-12.00 uur) of mailen naar ocw@remove-this.deelnameregistratie.nl.

Voor meer inhoudelijke informatie kunt u vanaf volgende week ook terecht op deze website.


---