Gemeente Valkenswaard

maken kennis met gemeentepolitiek

Jongeren maken kennis met gemeentepolitiek

Op dinsdag 13 april organiseert een aantal politieke partijen in Valkenswaard in samenwerking met Scholengemeenschap Were Di en de gemeente Valkenswaard een politieke dag voor jongeren. De dag staat in het teken van vaardigheden die een raadslid in de praktijk nodig heeft en eindigt met een raadsvergadering in de raadszaal, voorgezeten door burgemeester drs. A. Ederveen. Het voorstel dat gesteund wordt door de meeste stemmen is uiteindelijk de dagwinnaar. De bedoeling is dat de raadsvergadering zo realistisch mogelijk wordt nagebootst.

Workshops
Het doel van deze dag is de jongeren te laten kennismaken met de gemeentelijke politiek en te laten ervaren wat het is om aan een raadsvergadering deel te nemen. De jongeren krijgen eerst gezamenlijk een introductie in openbaar bestuur. Vervolgens houden de begeleiders die bekend zijn met de lokale politiek workshops waarbij de jongeren kennismaken met de vaardigheden: interviewen, onderhandelen, presenteren en debatteren. Daarna vormen de jongeren fracties die afzonderlijk gaan werken aan een raadsvoorstel.

Raadvergadering
In de afsluitende raadsvergadering verdedigen `s avonds de fracties hun voorstel. In een debat wisselen de jongeren standpunten uit. Uiteindelijk stemmen het publiek en de jongeren zelf op de voorstellen. Het voorstel met de meeste stemmen wint. Een aparte groep jongeren vertegenwoordigt de pers. Deze groep maakt net als de echte journalisten een verslag over het wel en wee van de gevoerde politiek aan het eind van de dag.

Organisatoren
De organisatoren van deze dag zijn: Rob van den Dungen (H&G), Herman Wegter (docent Were Di VWO-5), Sjef Tooten (CDA), François Smits (CDA), Hans van Aalst (H&G), Marie-Thérèse Maas (PvdA), Gerard van Wijk (VVD) en Marieke Kraat (Groen links).

De politieke dag voor de jongeren vindt plaats in het gemeentehuis op 13 april van 08.30 tot 17.30 uur.

Publiek is van harte welkom tijdens de raadsvergadering van 18.30 uur tot 21.00 uur.