Politie Utrecht

Persberichten Lekstroom, 09.50 uur

Utrecht, 13-04-2010

Gestolen en opgespoord

NIEUWEGEIN Een fiets werd op maandag 12 april gestolen en dankzij een oplettend familielid opgespoord.

Rond 12.50 uur belde een 53-jarige vrouw uit Nieuwegein overstuur haar 49-jarige man en vertelde dat zojuist haar fiets op de Nedereindseweg was gestolen. Haar man is werkzaam bij de gemeente en deed dienst op een veegwagen. Hij belde zijn broer, die eveneens op een veegwagen rijdt en verzocht ook hem tijdens het werk naar de fiets uit te kijken. Hij gaf daarbij een goede omschrijving van de fiets.

Kort daarna belde zijn broer hem terug. Hij zag een verdachte op de fiets rijden en verzocht de 49-jarige Nieuwegeiner naar hem toe te komen. Die deed dat, herkende de fiets inderdaad en sprak de jongen op de Voorzorgstraat aan, terwijl zijn broer de politie belde. Agenten kwamen ter plaatse en hielden de verdachte, een 19-jarige jongeman uit IJsselstein aan. De verdachte is naar het politiebureau overgebracht en tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

195 km/u

NIEUWEGEIN Een haastige Duitser raakte aan het begin van de nacht van maandag 12 op dinsdag 13 april zijn rijbewijs kwijt omdat hij veel te hard reed.

Rond 00.35 uur surveilleerde een agent in een onopvallend videovoertuig op de Rijksweg A2. Daar zag hij een Duitse automobilist met hoge snelheid over de A2 rijden, komen uit de richting van Utrecht en gaande in de richting van Vianen. Ter hoogte van Nieuwegein klokte de agent de laagvlieger op 195 km/u, waar na wettelijke correctie 189 km/u van overbleef, terwijl daar een maximumsnelheid van 100 km/u geldt. De Duitser werd aan de kant gezet. Hij moest zijn rijbewijs inleveren en tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Verloren gsm nekt dief

NIEUWEGEIN De zoektocht naar zijn gsm nekte maandagavond 12 april een dief.

Rond 21.05 uur kreeg de politie de melding dat drie jongens op de Nijemonde over de schutting bij een woning waren geklommen en daar meerdere flessen frisdrank hadden gestolen. Zij werden daarbij betrapt en gingen ervandoor. Een getuige, een politieman uit Amsterdam, ging achter de verdachten aan. Daarbij verloren zij de frisdrank en één van hen zijn gsm. De politieman raakte het zicht op hen kwijt, maar stelde de spullen veilig.

De agent schakelde de politiemeldkamer in en eenheden van district Lekstroom keken naar de verdachten uit. De agent zette met een familielid, eveneens een politieman (Politie Utrecht), ook een onderzoek in de omgeving in. Zij zagen wel enkele jongens wegrennen, maar wisten hen niet te achterhalen.

Op de Middelmonde, op de plaats waar de diefstal was gepleegd, hoorden de twee agenten (in hun vrije tijd, dus in burger gekleed) even later geritsel in de struiken. Vervolgens zagen zij dat een jongen uit de struiken kwam en hij vroeg hen of zij zijn gsm hadden gevonden. Daarop legitimeerden de agenten zich en hielden de verdachte, een 17-jarige jongen uit Nieuwegein, aan. De verdachte is naar het politiebureau overgebracht en is ingesloten. Het onderzoek naar hem en zijn medeverdachten wordt voortgezet.

Eigenwijze hardrijder

NIEUWEGEIN Een automobilist raakte in de nacht van maandag 12 op dinsdag 13 april zijn rijbewijs kwijt, maar stapte vervolgens toch achter het stuur.

Rond 01.10 uur zag een agent in een onopvallend videovoertuig dat een 33-jarige automobilist uit Den Bosch ter hoogte van Nieuwegein met een (al gecorrigeerde) snelheid van 151 km/u over de Rijksweg A2 reed. Daar geldt een maximumsnelheid van 100 km/u. De Boschenaar werd aan de kant gezet. Hij moest zijn rijbewijs inleveren en tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Even later zag de agent dat de Boschenaar, ondanks dat zijn rijbewijs was ingevorderd, toch weer achter het stuur was gestapt. Hij werd opnieuw aan de kant gezet. De agent nam contact op met een Officier van Justitie en op diens last werd de auto van de verdachte in beslag genomen. Tevens kreeg de verdachte ook nog een proces-verbaal voor het rijden terwijl zijn rijbewijs was ingevorderd.

Autokrakers

HOUTEN Agenten hielden op maandagavond 12 april twee autokrakers aan.

Rond 23.15 uur belde een getuige 1-1-2 en gaf door dat twee jongens op dat moment op de Goudvinkhaag in een auto aan het inbreken waren. Agenten gingen met spoed ter plaatse en namen onderweg contact op met de melder. Hij geleidde hen telefonisch naar de plek van de autokraak.

De verdachten zagen de agenten kennelijk aankomen en gingen er te voet vandoor. De agenten zetten de achtervolging in en hielden één van de verdachten, een 18-jarige jongeman uit Houten, aan. Bij verder onderzoek in de omgeving troffen de agenten de tweede verdachte, een 18-jarige jongeman uit Odijk, in een auto aan. De twee autokrakers waren met die auto gekomen en de verdachte probeerde zich daarin te verstoppen. Beide verdachten zijn naar het politiebureau overgebracht en zijn voor nader onderzoek ingesloten.