CPNB


Persbericht 13-4-2010
Boekenweek 2011: biografieën
Kader Abdolah schrijft Boekenweekgeschenk

Copyright: Joyce van Belkom

Kader Abdolah schrijft het Boekenweekgeschenk 2011. Abdolah (Iran, 1954) maakte zich op latere leeftijd de Nederlandse taal eigen en zijn werk behoort inmiddels tot de top van de Nederlandse literatuur.

De Boekenweek 2011 zet het levensverhaal centraal. Dit onder het motto CURRICULUM VITAE- Geschreven portretten. De Boekenweek 2011 vindt plaats van woensdag 16 maart t/m zaterdag 26 maart.

Kader Abdolah (pseudoniem van Hossein Sadjadi Ghaemmaghami Farahani) debuteerde in 1993 met De adelaars. Na zijn romans De reis van de lege flessen (1997) en Spijkerschrift (2000) brak hij bij het grote lezerspubliek door met Het huis van de moskee (2005) dat een oplage kent van ruim 300.000 exemplaren. Bij het verschijnen - in 2008 - van de Franse vertaling van dit boek bij Gallimard werd hem de prestigieuze Franse onderscheiding Chevalier dans l'Ordre des Arts et des Lettres toegekend.

In datzelfde jaar publiceerde Abdolah De boodschapper en De Koran, twintig jaar nadat hij als politiek vluchteling naar Nederland kwam. In 2009 reikte de Rijksuniversiteit Groningen een eredoctoraat uit aan Abdolah, `een schrijver die willens en wetens tussen twee werelden staat, het milde gezicht van de islam wil laten zien en op deze wijze bijdraagt aan het huidige publieke debat over religie in de openbare ruimte'. In 2000 is hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij heeft inmiddels 15 titels uitgegeven.

De Boekenweek stond één keer eerder in het teken van levensverhalen. In 1993 ging het ook over dagboeken, brieven en biografieën. Was toen het aanbod zeer beperkt, inmiddels is het uitgegroeid tot een zeer populair genre. Iedereen die tegenwoordig publiekelijk iets betekent, heeft een (auto)biografie; van politici zoals Ayaan Hirsi Ali tot en met sporters als Maarten van der Weijden.

Soms wordt een heel leven beschreven zoals in Multatuli - Leven en werk van Eduard Douwes Dekker van Dik van der Meulen, dat in 2003 de AKO Literatuurprijs won of het boek over verzetsheld Pim Boellaard van Jolande Withuis, dat de Grote Geschiedenis Prijs 2009 en vorige week de Erik Hazelhoff Biografieprijs won. Recent verschenen boeken als Bernhard - een verborgen geschiedenis van Annejet van der Zijl en Nina van journalist Eric Smit gaan over een bepaalde periode of aspect van iemands leven.

Ook autobiografische verhalen zijn erg in trek zoals blijkt uit de CPNB Top-100 van 2009: 6 van de 10 best verkochte non-fictie boeken vallen onder dit genre, met bestsellers als de familiegeschiedenis Het pauperparadijs. Successen als het dagboek Meisje met negen pruiken en het prestigieuze brievenproject van Vincent van Gogh illustreren niet alleen de populariteit maar ook de diversiteit van `geschreven portretten'.