FNV Bondgenoten

Stakende schoonmakers leggen cordon sanitaire rond hoofdkantoor CSU

Ongeveer 600 stakende schoonmakers hebben vanochtend vroeg een cordon sanitaire gevormd rond het hoofdkantoor van schoonmaakbedrijf CSU in Uden. Een groep van 20 schoonmakers heeft zich met een hoogwerker op het dak van het pand laten takelen. De schoonmakers vragen met de actie aandacht voor hun strijd voor een goede cao.

Onder de 500 zijn ook schoonmakers van chemiebedrijf Dow Chemical uit Terneuzen. Zij legden gisteren het werk neer en sloten zich aan bij hun stakende collega's. De actie vandaag bij CSU volgt op de verrassingsacties gisteren op diverse plaatsen in het land. Daarmee breidt de schoonmakersstaking zich wederom uit in omvang en activiteiten. Bij de Hogeschool Zuyd in Heerlen heeft dat al resultaat opgeleverd: de hogeschool gaat het `Schoon Genoeg convenant' ondertekenen en zal geen stakingsbrekers meer inzetten.

Ron Meyer, bestuurder FNV Bondgenoten: "Er komen nog elke dag nieuwe stakers bij. De schoonmakers van Dow Chemical tonen dat aan. De schoonmaakbazen lijken steeds meer op kamikazepiloten. Ze weten dat de stakende schoonmakers zullen winnen, maar ze willen zich blijkbaar te pletter vechten. Nu ze zelfs ruzie maken met hun eigen grote opdrachtgevers, wordt het allemaal wel erg gênant. Hopelijk staan de verstandige mensen binnen de OSB snel op."

De schoonmakers willen meer respect en waardering door de negatieve spiraal in de sector te doorbreken: niet langer goedkoper en sneller, maar een eerlijke prijs voor fatsoenlijke schoonmaak. Schiphol-directeur Jos Nijhuis liet vorige week weten een afspraak te willen maken over goed opdrachtgeverschap, hij benadrukte dat de schoonmaakbedrijven nu een stap moeten zetten om de stakende schoonmakers tegemoet te komen.

De acties van de schoonmakers passen in de bredere campagne onder de noemer 'Gewoon Goed Werk', waarin FNV Bondgenoten zich inzet voor werknemers aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Werknemers moeten tenminste 130 procent van het wettelijk minimumloon per uur krijgen, flexwerk moet beperkt worden tot `ziek en piek' en de cao moet fatsoenlijk worden nageleefd. In Nederland verdienen 1,4 miljoen mensen minder dan tien euro per uur en hebben 1,9 miljoen mensen geen vaste baan. Zij werken behalve in de schoonmaak, onder andere ook in de vleesverwerking, post, uitzendbranche, supermarkten en in de taxisector.