Gemeente Doetinchem

Persbericht 12 april 2010

Programma 2010 2014: Ruimte voor elkaar

De Doetinchemse formateur maakte vandaag het programma Ruimte voor elkaar openbaar. De coalitiepartijen PvdA, CDA en VVD nodigen inwoners uit om op het concept te reageren.

Menselijke maat
De komende jaren is het van groot belang om een vitale gemeente te houden. Dat vergt extra inspanningen in een periode van economische recessie. Formateur Otwin van Dijk: De coalitiepartijen willen de menselijke maat terugbrengen in de samenleving. Inwoners en organisaties krijgen meer eigen verantwoordelijkheid. De lokale overheid ondersteunt met name de kwetsbare mensen. Voorzieningen moeten zoveel mogelijk in de wijken en dorpen beschikbaar zijn, zodat mensen zelfstandig kunnen blijven wonen. Minder bureaucratie en minder overbodige regels is een belangrijk aandachtspunt. Dat geldt ook voor het thema economie; de partijen maken zich er hard voor dat iedereen aan het werk komt. Dat is van groot belang voor een vitale gemeenschap. De overheid stimuleert slimme verbindingen, bijvoorbeeld tussen sport, school en kinderopvang. Zo willen de opstellers van het programma met minder geld dan toch veel bereiken. Van Dijk: Er is fors minder geld beschikbaar. We houden er rekening mee dat we 15 miljoen structureel moeten bezuinigen. Dat maakt het noodzakelijk om keuzes te maken. Door er samen de schouders onder te zetten gaan we ondanks dat toch veel bereiken. Vooral door zaken slimmer aan te pakken, minder ingewikkeld te maken en goed samen te werken.

Het programma bevat acht themas:

1. Werk in een sterke economie
Werk en economie zijn een belangrijke spil in het programma. Werk geeft mensen inkomen, helpt hen hun talenten te ontwikkelen en zorgt voor sociale contacten. Vandaar dat de economische visie onverkort wordt uitgevoerd. Het nieuw regionaal bedrijventerrein dat in samenwerking met de omliggende gemeenten vorm krijgt, houdt prioriteit. Oudere bedrijventerreinen worden opgeknapt. De opstellers willen dat er veel aandacht is voor mensen die zonder werk zitten of werkloos raken. Zij moeten zo snel mogelijk weer aan de slag met een nieuwe baan of een opleiding. Er komt een Werkplein waarin UWV, re-integratiebedrijven, het onderwijs en de gemeentelijke afdeling werk en inkomen op niet-bureaucratische wijze samenwerken.

2. Prettig wonen in een wijk en dorp
Bewoners zijn in de eerste plaats zelf verantwoordelijk voor de leefbaarheid in hun eigen wijk of dorp. De coalitiepartijen vinden het daarom belangrijk dat buurtbewoners samen zaken oppakken en er voor elkaar zijn. Huftergedrag pakken zij aan. De gemeente zorgt voor passende voorzieningen en voor schone, hele en veilige buurten. Sporten krijgt een belangrijke rol toebedeeld. Het streven is dat meer jongeren en gehandicapten gaan sporten. Het centrum van de stad is een plek van ontmoeting; evenementen, cultuur, winkels en horeca. In het centrum komt een ontmoetingsplek voor ouderen.

3. Zorgen voor meedoen
Er moet een goed zorgaanbod in de wijken zijn, zodat mensen zelfstandig kunnen blijven wonen in eigen wijk of buurt. Armoedebestrijding en hulp bij schulden zijn heel belangrijk. Daarop mag niet worden bezuinigd. Voor mensen met een niet-Nederlandse achtergrond is het van belang te investeren in scholing om bij te dragen aan hun integratie. Het zorgsysteem moet minder ingewikkeld en bureaucratisch worden.

4. Opgroeien en je talenten ontwikkelen
Kinderen hebben speelplekken in de wijken nodig en veilige schoolroutes. Voor vragen bij de opvoeding kunnen ouders terecht bij het Centrum voor Jeugd en Gezin in hun wijk. Er komt een jongerencentrum in de stad en een plek voor skaters. De jongeren zullen hier zelf actief aan moeten bijdragen. Het brede schoolnetwerk wordt uitgebreid naar alle wijken en dorpen. Het aanbod HBO-onderwijs moet ook breder worden, met name ten behoeve van de sectoren waaraan in de regio behoefte is: techniek, zorg, economie en onderwijs.

5. Wonen en ruimte om je heen
De komende periode komen er meer betaalbare woningen. Ook stimuleren de politici het gebruik van duurzame energie. Daarnaast bekijken ze welke gebouwen en kantoren geschikt zijn voor hergebruik en houden ze de financiën van de grote projecten streng in de gaten. Er komen minder regels en de doorlooptijd voor vergunningen moet korter. Bij de meeste wijken kan het welstandtoezicht worden opgeheven. Het groene karakter van Doetinchem blijft behouden.

6. Veilig door het verkeer
Verkeersveiligheid vinden de coalitiepartners belangrijk. Knelpunten pakken ze aan in overleg met buurt en dorp. Tegelijk is het zaak om hard op te treden tegen huftergedrag in het verkeer. Voor een goede verkeersafwikkeling is de aanleg van de Oostelijke Randweg belangrijk. Het gebruik van het openbaar vervoer en de fiets wordt gestimuleerd. Het station van Doetinchem moet een goed uitgerust openbaar vervoersknooppunt worden. De parkeervoorzieningen rond de binnenstad worden uitgebreid, in parkeergarages kunnen bezoekers achteraf betalen.

7. Samenwerken aan besturen
Raadsleden, de burgemeester en wethouders zijn herkenbaar en aanspreekbaar. De komende jaren vragen om een houding van samen de schouders eronder. Samenwerking is dan ook van groot belang. Er komen drie soorten raadsbijeenkomsten: beeldvormend, oordeelsvormend en besluitvormend. De coalitiepartners zijn op zoek naar actief burgerschap en zullen inwoners dan ook benaderen om mee te denken over onderwerpen als werk, verkeersveiligheid en zorg.

8. Goed omgaan met minder geld
Door de economische crisis en de vergrijzing staan de overheidsfinanciën zwaar onder druk. Dat betekent flinke kortingen op de bijdragen van het Rijk. Deze kortingen zullen de komende jaren moeten worden opvangen in de begroting. Dat kan niet anders dan door te bezuinigen. Vooralsnog wordt uitgegaan van een totaal aan noodzakelijke bezuinigingen van circa 15 miljoen structureel.

Reacties en debat
De coalitiepartijen horen graag van inwoners van de gemeente Doetinchem hoe zij over de acht themas in het nieuwe programma denken. Daarom nodigen de partijen inwoners uit om via het reactieformulier op de website www.doetinchem.nl te reageren. Dit kan tot en met zondag 18 april.

Daarnaast nodigen de coalitiepartijen 31 gelegenheidsraadsleden uit om over het coalitieprogramma te discussiëren. Deze Raad van 31 vindt plaats op maandag 19 april van 17.00 22.00 uur in het Waterschapsgebouw.

Na deze raadpleging wordt de definitieve tekst van het programma opgesteld. Het is de bedoeling dat het coalitieakkoord in de raadsvergadering van dinsdag 29 april wordt besproken en vastgesteld. Daarna gaat het nieuwe college officieel aan de slag.