Gerechtshof 's-Gravenhage


Haags Gerechtshof vernietigt aan Staat opgelegde verbod tot uitvoering en toepassing van het Tijdelijk besluit arbeidsovereenkomst post

Den Haag, 13 april 2010 - Het gerechtshof in Den Haag heeft op 13 april 2010 het kort-gedingvonnis van de Haagse rechtbank vernietigd waarin de Staat werd verboden uitvoering en toepassing te geven aan het Tijdelijk besluit arbeidsovereenkomst post. De rechtbank deed dit op vordering van de Werkgeversvereniging Postverspreiders Nederland en twee nieuwe postbedrijven (Sandd en DPMD). Het hof is van oordeel dat eisers bij deze zaak geen spoedeisend belang hebben en dat de zaak zich daarmee niet voor een kort geding leent.

In het Tijdelijk besluit arbeidsovereenkomst post staat voorgeschreven dat de postverspreiders allemaal op arbeidsovereenkomst dienen te werken, tenzij tussen de werkgevers en werknemersorganisaties een cao van kracht is op grond waarvan gefaseerd wordt toegewerkt naar een situatie waarin op 1 oktober 2012 ten minste 80% van de postverspreiders op arbeidsovereenkomst werkzaam is. De voorzieningenrechter van Rechtbank Den Haag achtte dat besluit in strijd met de Postwet 2009. Wegens het door het Haags gerechtshof geconstateerde gebrek aan spoedeisend belang bij dit kort geding is het hof niet aan deze vraag toegekomen.

Het gerechtshof in Den Haag heeft geconstateerd dat voor de eisende partijen geldt dat zij een cao hebben die aan de minimumeisen van het Tijdelijk besluit voldoet. Voor hen geldt daarmee dus niet de eis om op grotere schaal, dan waartoe ze zich in die cao al verplicht hebben, arbeidsovereenkomsten te moeten sluiten. De eisende partijen hadden dit ter onderbouwing van hun spoedeisend belang bij hun vorderingen aangevoerd. Mede in het licht van de voor de rechter geldende verplichting tot terughoudendheid bij de toetsing van algemeen verbindende voorschriften heeft het hof geoordeeld dat de eisers bij hun vorderingen geen spoedeisend belang hebben. Daarom heeft het hof met vernietiging van het vonnis de vorderingen alsnog afgewezen.

LJ Nummer

BM0859

Zie het origineel
Bron: Gerechtshof 's-Gravenhage Datum actualiteit: 13 april 2010 Naar boven