Sterke groei freelance ICT markt

13/04/2010 10:56

IT-Contracts

Niveau vraag naar ZZP-ers bijna gelijk aan begin 2008

De vraag naar freelance ICT'expertise lijkt zich ontworsteld te hebben aan de crisis. Het afgelopen kwartaal is een substantiële stijging in het aantal openstaande projecten voor ZZP-ers genoteerd. De Flex-index van IT-Contracts, vacaturesite voor freelance ICT'ers, is in de afgelopen drie maanden zo'n 30% gestegen en staat nu vrijwel gelijk aan januari 2008.

Afgelopen maand is de Flex-index sterk gestegen van 78 naar maar liefst 97 punten. Hiermee is er na een lange periode van stabiliteit weer beweging in de vraag naar freelancers gekomen.

De index voor de gebruikersintensiteit is in maart uitgekomen op 237. Deze gebruikersintensiteit maakt inzichtelijk hoeveel moeite zelfstandige IT'ers zich getroosten een nieuwe opdracht te vinden en schommelt al maandenlang tussen de 230 en 250 punten wat aangeeft dat ZZP-ers flink actief op zoek zijn naar een nieuw project. Januari 2008 (de start van deze index) is gesteld op 100 punten.

De vraag naar freelance ICT-specialisten is over de gehele breedte van het vakgebied. Van operators en helpdeskers tot ICT-managers en architecten, naar alle specialisaties groeit de vraag. Aanvragen voor managementfuncties en projecten voor ontwikkelaars zijn al maandenlang erg populair terwijl de kandidaten voor Business consultancy en SAP projecten schaarser zijn; deze aanvragen leveren nu beduidend minder beschikbare freelancers op.

De ontwikkeling die de vraag naar freelance ICT'ers doormaakt ten gevolge van de Kredietcrisis verschilt duidelijk van de vraag naar vaste IT-medewerkers. In april 2008 kwam er een abrupt einde aan de groeiende vraag naar freelancers en zette een daling zich in die - op enkele kleine oplevingen na - voortduurde tot januari 2009. In heel 2009 bleef de vraag

bijna volledig stabiel, terwijl het aantal vacatures voor vaste medewerkers juist gestaag bleef dalen. Terwijl de markt voor vast personeel ook nu nog maar weinig opleving laat zien en werkgevers nog zeer voorzichtig zijn met hun personeelsbeleid, maakt de IT-Contracts Flex-index een veel positiever beeld voor freelancers zichtbaar. De freelancer is nu dus aan zet.

De IT-Contracts Flex-index toont niet alleen de vraag naar flexibele ICT'specialisten maar daarnaast geeft zij inzicht in de gebruikersintensiteit. Deze gebruikersintensiteit is samengesteld uit o.a. bezoekersaantallen, bekeken vacatures, gerichte zoekopdrachten, respons op aanvragen, CV-updates en terugkeerfrequentie. Het niveau van januari 2008 is gesteld op 100 punten.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.it-contracts.nl/flex-index