Gemeente Bolsward


Nieuws
13-04-10

Gemeente Bolsward verbetert dienstverlening met aansluiting op de landelijke Basisregistraties Adressen en Gebouwen

De gemeente Bolsward is de tweede gemeente van Friesland die zich heeft aangesloten op de Landelijke Voorziening Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG). Deze basisregistratie van adressen en gebouwen stelt gegevens via een landelijke voorziening beschikbaar. `

We hebben nuttig gebruik kunnen maken van de ervaringen van de gemeente Nijefurd en mede dankzij de slagvaardige aanpak van het ISZF hebben we de invoering succesvol doorlopen', aldus Jelle Brouwer, wethouder gemeente Bolsward.

Verschillende overheden, zoals bijvoorbeeld de Belastingdienst, kunnen en moeten hier gebruik van maken. Het systeem zorgt ervoor dat informatie over een pand snel en éénduidig beschikbaar is. Dit is niet alleen handig voor de overheid, maar ook voor hulpdiensten, zoals de brandweer. In een noodsituatie kan de brandweer hierdoor snel beschikken over actuele gebouw- en adresgegevens. De aansluiting op de BAG bestaat uit verschillende onderdelen, zoals kwaliteitscontroles, toetsen op het berichtenverkeer tussen gemeente en landelijke voorziening en uiteindelijk een toelatingsaudit.

Projectmatige aanpak succesvol

Bolsward pakt sinds enkele jaren met het intergemeentelijk samenwerkingsverband Zuidwest Friesland (ISZF) ICT- en automatiseringsprojecten succesvol op. Ook bij de invoering van de BAG is vanaf het begin intensief samengewerkt. Dankzij de gezamenlijke aanpak konden de gemeenten optimaal kennis met elkaar delen, ervaringen uitwisselen en werd op verschillende onderdelen schaalvoordeel behaald.