Provincie Utrecht

Provincie Utrecht genomineerd voor AGV Innovatieprijs

13-4-2010 -

De Provincie Utrecht is met de handreiking ` Overstromingsrobuust inrichten' genomineerd voor de AGV Waterinnovatieprijs. Overstromingen in de provincie Utrecht kunnen catastrofale gevolgen hebben. Door bij de planning van vitale objecten (zoals elektriciteitscentrales) en kwetsbare objecten (zoals ziekenhuizen) rekening te houden met overstromingsgevaar, kunnen de mogelijke gevolgen relatief beperkt blijven.

In het Waterplan van de provincie Utrecht is daarom beleid gelanceerd waarin initiatiefnemers worden verplicht overstromingsgevaar zwaar te laten meewegen. Dit beleid is van toepassing bij vitale en kwetsbare objecten en bij grootschalige bedrijventerreinen en grootschalige woonwijken. Met deze handreiking geeft de provincie Utrecht initiatiefnemers handvatten om op een slimme manier vitale en kwetsbare objecten overstromingsrobuust te maken.

Inspirerend voorbeeld
Een inspirerend voorbeeld van overstromingsrobuust inrichten is het Ziekenhuis Meander in Amersfoort. Aan de Maatweg in Amersfoort komt, pal tegen de rivier de Eem gelegen, het nieuwe Meander ziekenhuis. Het ziekenhuis zal aan 300.000 mensen in Amersfoort en de regio zorg gaan bieden. Bij het ontwerp is nadrukkelijk rekening gehouden met een eventuele overstroming van de Eem. Volgens overstromingsmodellen kan er ter plaatse na 6 dagen 2,60 meter water komen te staan. In het ontwerp is hiermee rekening gehouden. Zo is er bewust gekozen om geen ondergrondse parkeergarage te realiseren. Alle vitale elementen van het gebouw bevinden zich op een hoogte van 2,60 meter boven maaiveld. Dat betekent voor ambulances dat zij pas op deze hoogte patiënten kunnen overdragen aan het ziekenhuis. Ook andere vitale voorzieningen zoals de noodstroomvoorziening bevinden zich hoog genoeg in het gebouw. Een probleem bij een overstroming is dat op een bepaald moment de toevoer van water, elektriciteit, gas en de afvoer van afvalwater uitvallen. Het is daarom geen optie voor het ziekenhuis om te blijven functioneren tijdens een overstroming. In drie dagen is het mogelijk om het hele ziekenhuis te evacueren. Tot die tijd laat het stijgende water het nog toe om het ziekenhuis ongehinderd te bereiken en kan het, deels op eigen voorzieningen, blijven functioneren. De overstromingsrobuuste inrichting zorgt ervoor dat het ziekenhuis snel na droogvallen van het gebied weer operationeel is. Het water heeft de vitale onderdelen van het gebouw immers niet kunnen bereiken, een flinke schoonmaakbeurt is in theorie voldoende.

Tijdens de uitreiking van de AGV Prijs 2010 in De Rode Hoed worden op 20 april 2010 de winnaars en het juryrapport bekend gemaakt.

Meer informatie: Marlies Verhoef, telefoon (030) 258 20 07