Beslissing op bezwaarschrift in de zaak Sytze van der V.

13/04/2010 11:33

Gemeente Eindhoven

Van der V. blijft medewerking aan oplossing weigeren, derhalve handhaaft de burgemeester het gebiedsverbod voor Eindhoven

Burgemeester Van Gijzel van Eindhoven heeft besloten het gebiedsverbod voor de veroordeelde zedendelinquent Sytze van der V. te handhaven. Belangrijkste reden daarvoor is dat met Van der V. geen sluitende afspraken zijn te maken over zijn begeleiding, behandeling en toezicht. Dat staat in de beslissing op bezwaar, die de burgemeester vandaag - dinsdag 13 april 2010 - heeft genomen. De burgemeester volgt het advies van de commissie bezwaarschriften en heeft het bezwaarschrift ontvankelijk verklaard en de bezwaren ongegrond verklaard.

De burgemeester handelt met deze beslissing vanuit zijn verantwoordelijkheid voor de openbare orde en veiligheid, de maatschappelijke rust en de belangen van de bescherming van de slachtoffers. Zonder sluitende afspraken met Van der V. over zijn begeleiding, behandeling en onvermijdbaar toezicht is een veilige en regelmatige terugkeer naar Eindhoven onmogelijk. Om die reden blijft het gebiedsverbod voor heel Eindhoven gehandhaafd zolang Van der V. geen adequate afspraken wenst te maken.

Lacune

Van der V. is in 2009 in beroep veroordeeld voor meerdere zedendelicten. Naast een gevangenisstraf is hem langdurig reclasseringstoezicht opgelegd. Deze toezichtsverplichting is niet uitvoerbaar, omdat Van der V. nieuwe rechterlijke procedures had opgestart. Inmiddels hebben zowel kabinet als Tweede Kamer vastgesteld dat deze lacune in de regels snel moet worden opgevuld; een wetsvoorstel is in de maak. Voor het toezicht op Van der V. helpt dat niet. Daarom heeft de burgemeester geprobeerd met van der V. afspraken te maken over noodzakelijk en onvermijdbaar toezicht. Dat is niet gelukt.

Advies

Met deze beslissing op bezwaar volgt de burgemeester het advies van de commissie voor de bezwaarschriften. De voorzieningenrechter in Den Bosch vond in oktober dat de burgemeester de dreiging onvoldoende had onderbouwd. De burgemeester beschikt nu wel nu wel over een schriftelijke dreigingsanalyse,waarbij de dreiging voor verstoring van openbare orde en maatschappelijke onrust nu verder wordt onderbouwd. In die dreigingsanalyse omschrijft de Hoofdofficier van Justitie Van der V. "als een onberekenbaar persoon en iemand die mensen weet te shockeren en te provoceren. Zijn provocerende houding en shockerend gedrag zullen emotionele reacties oproepen en versterken." Ook weigert Van der V. toezicht van Reclassering Nederland of enige andere instantie als daarbij niet volledig aan zijn voorwaarden voldaan wordt, terwijl Reclassering Nederland onvermijdbaar toezicht nodig vindt.

De burgemeester blijft bereid om in overleg te komen tot een werkbare oplossing, zoals de commissie voor de bezwaarschriften heeft aanbevolen. Iedere suggestie dat het probleem op het bord van een andere burgemeester zou worden gelegd, werpt burgemeester Van Gijzel dan ook verre van zich. Door de lacune in de wetgeving in combinatie met de aanhoudende weigering van Van der V. is er een impasse ontstaan. Aan de ene kant kan het noodzakelijke toezicht bij een terugkeer naar Eindhoven niet worden opgelegd, aan de andere kant verblijft Van der V. zonder enig toezicht in Nederland. Beide situaties zijn ongewenst. De burgemeester kan in deze impasse niet zwichten voor onredelijke eisen van Van der V. zonder dat adequaat toezicht en waarborgen voor de handhaving van de openbare orde en veiligheid kunnen worden opgelegd.

Zes weken

Logisch gevolg van de uitspraak van de voorzieningenrechter in Den Bosch is dat het gebiedsverbod met deze beslissing op bezwaar over zes weken van kracht wordt. In die periode kan Van der V. beroep instellen of de rechter opnieuw om een voorlopige voorziening vragen. Het gebiedsverbod geldt totdat de strafrechtelijke veroordeling van Van der V. onherroepelijk is geworden en het noodzakelijke toezicht op Van der V. wordt ingevuld.

Op 16 september jl. besloot burgemeester Van Gijzel Sytze van der V. te verwijderen en verwijderd te houden van het grondgebied van gemeente Eindhoven, zolang met hem geen concrete afspraken zijn gemaakt over resocialisatie, toezicht en zorg. Op 29 september diende Sytze van der V. een bezwaarschrift in. 8 februari 2010 vond de mondelinge behandeling van het bezwaarschrift plaats, waarna de onafhankelijke commissie van bezwaarschriften op 1 maart jl. advies uitbracht aan de burgemeester.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl