Politie Hollands Midden

Noordwijk - Verdachte van serie inbraken in bewaringgesteld

Openbaar ministerie Noordwijk, 13-04-2010 o De rechter in Den Haag heeft woensdag 24 maart 2010 de gevangenhouding van een 34-jarige Noordwijker verlengd met 90 dagen. De man wordt verdacht van het plegen van een serie (pogingen) inbraken in woningen en in een skibox. Daarnaast heeft de verdachte een verklaring afgelegd van diefstal van zes kentekenplaten.

De verdachte werd op zondagmiddag 21 maart op heterdaad betrapt door de dochter en schoonzoon van bewoners aan de Quarles van Uffordstraat. De verdachte had via een keukenraam ingebroken en had alle tijd genomen in de woning. De verdachte had zijn schoenen uitgetrokken en zich van drinken voorzien, terwijl hij de woning doorzocht. Hij werd echter gestoord door de dochter en schoonzoon waarna hij op sokken uit de woning rende. Buiten werd hij echter al snel aangehouden door de schoonzoon en een omstander en werd daarna overgedragen aan de politie. In de woning stonden al goederen klaar om mee te nemen. In de woning werden naast een tas met inbrekerswerktuigen ook nog kleding en schoenen van de inbreker aangetroffen.

De politie was al een onderzoek gestart na meerdere inbraken in woningen in de gemeente Noordwijk gepleegd vanaf januari 2010. Bij de woningen werd steeds op dezelfde wijze ingebroken. Omdat de verdachte al op 21 februari op heterdaad was betrapt bij een woninginbraak aan de Willem van Beelenstraat werd hij 24 februari voorgeleid voor de rechter-commissaris. De verdachte werd toen heengezonden in afwachting van de zitting van deze inbraak.

Tijdens zijn verhoren verklaarde de verdachte over de diefstal van de kentekenplaten, een inbraak in een skibox en (poging) inbraken in een groot aantal woningen, onder andere in een bungalowpark. Volgens de verdachte had hij de inbraken alleen gepleegd. Bij de inbraken had hij onder meer een wasmachine, magnetron, bestek, een computer, een sneeuwketting en flatscreens meegenomen.

De verdachte heeft verklaard dat hij vooral op zondagen in zijn woonplaats rondliep omdat bewoners dan de kerk of de boulevard bezoeken. Net nadat de bewoners de deuren hadden gesloten brak hij éénvoudig in. Ook koos de verdachte woningen uit waar vaak s avonds geen licht brandde.

--- Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met het Openbaar Ministerie ---