Radboud Universiteit Nijmegen


Nijmeegse student wint Rooseveltreis naar Amerika

Datum bericht: 9 april 2010

Op vrijdag 9 april won de Nijmeegse Engelse taal en cultuur student Maarten van Gageldonk de Theodore Roosevelt American History Award. De prijs werd voor de 23ste keer in het Roosevelt Study Center in Middelburg uitgereikt.

Maarten van Gageldonk kreeg de prijs voor zijn scriptie Multimedia, Miscellanies and Mini-Museums: Aspen Magazine, 1965-1971. A History and a Contextualization. Van Gageldonk analyseerde een eigenzinnig tijdschrift dat allerlei kunstproducties als films, muziek, fotoâs en brieven uitgaf in een designdoosje. Aspen Magazine vertegenwoordigde de culturele ontwikkelingen in de jaren zestig in Amerika en overbrugde de grenzen tussen verschillende kunstvormen. De jury prees de scriptie als een model onderzoek, dat boeiend bleef van begin tot eind.

Van Gageldonk won een reis naar Amerika, langs de geboortehuizen van Theodore en Franklin Roosevelt en de presidentiële bibliotheek in Hyde Park in de staat New York. Daarnaast ontving de student een stenen borstbeeld van Theodore Roosevelt.

Ook de derde prijs was voor een Nijmeegse student, Suzanne Stienen, voor haar scriptie Containing Communism in Asia: U.S. Rapprochement with the PRC and the War in Vietnam. Zij kreeg een geldbedrag, een oorkonde en een replica van de herdenkingsmedaille aan de inauguratie van Theodore Roosevelt in 1905.

Jaarlijkse prijs
De Theodore Roosevelt American History Awards verwijzen naar Theodore Roosevelt die niet alleen de 26ste president van de Verenigde Staten van Amerika was, maar ook een verdienstelijk historicus. De Theodore Roosevelt Association in New York stelt de jaarlijkse prijs ter beschikking. Zij wil hiermee de bestudering van de Amerikaanse geschiedenis en het gebruik van de unieke boeken- en bronnencollecties van het Roosevelt Study Center in Middelburg bevorderen. Sinds 1987 dragen de Nederlandse universiteiten met een Amerikanistiekprogramma jaarlijks hun beste doctoraalscripties over een Amerikaans historisch onderwerp voor aan een deskundige jury onder voorzitterschap van professor Adam Fairclough, hoogleraar Amerikaanse geschiedenis in Leiden.

Roosevelt Study Center
De uitreiking van deze prijzen is een van de activiteiten van het Roosevelt Study Center. Dit Middelburgse instituut beschikt over een grote collectie uniek bronnenmateriaal over de Amerikaanse geschiedenis van de twintigste eeuw. Ze organiseert elk jaar een aantal internationale conferenties over de Amerikaanse historie en Europees-Amerikaanse betrekkingen. De Roosevelt familie is afkomstig uit de provincie Zeeland.