Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Samenwerking PPO en Fruitconsult leidt tot demo-boomgaard Agenda

13 apr 2010

Onderdeel: Praktijkonderzoek Plant en Omgeving

Fruitconsult zal vanaf heden in opdracht van Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO), onderdeel van Wageningen UR, leiding geven aan de (standaard) verzorging van de boomgaarden van PPO in Randwijk. Het proefbedrijf is daardoor niet alleen een goede locatie voor het uitvoeren van onderzoek, maar ook een innovatief en praktisch fruitbedrijf dat zich kan meten met de internationale top. Met deze stap verwachten beide partners dat de demofunctie, die van oudsher door de regionale proeftuinen werd verzorgd, op het proefbedrijf van PPO weer volwaardig invulling krijgt.

PPO en de adviesorganisatie Fruitconsult werken al sinds 2005 samen binnen het Fruitkenniscentrum, dat op de terreinen van het PPO in Randwijk gevestigd is. Die samenwerking leidt nu tot de een boomgaard voor onderzoek én demofunctie.
Het afgelopen jaar zijn in opdracht van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) en Productschap Tuinbouw (PT) binnen het steenfruitonderzoek al praktijkonderzoekpercelen geplant. Binnen deze percelen worden in overleg met de steenfruitsector proeven aangelegd. Voor pitfruit wordt op dit moment met NFO en PT overlegd of een soortgelijke opzet mogelijk is.

Het proefbedrijf zal meer effect krijgen als leerbedrijf voor de kennismakelaars en de fruitsector. Dat zal vanzelfsprekend niet ten koste gaan van de geheimhouding die aan opdrachtgevers is en wordt gegarandeerd. Dit wordt onder andere bereikt door het scheiden van functies standaardverzorging (gestuurd door Fruitconsult) en de onderzoeksuitvoering door PPO.

Het Fruitkenniscentrum is een samenwerkingsverband van DLV-Plant, INOVA Fruit BV, Pieter Vernooij Fruit, NFO, Productschap Tuinbouw, Fruitconsult en twee onderdelen van Wageningen UR: Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) en Plant Research International (PRI).
---

Contact
Wim de Jong
Teamleider proefbedrijven PPO Bloembollen, Boomkwekerij en Fruit